Подходящ за напояване на торти и други сладкиши
Въпреки че се приготвя много лесно, ликьорът се получава с много приятен вкус.
За напояването на сладкиши можете да го разредите с половин чаша (или по-малко) преварена вода или да го оставите така за любителите на алкохолните торти. Все пак ви съветваме да го разредите и да поръсите с него блатовете.
Вкусът и качеството на ликьора зависят от качеството на шоколада. В случая ще използваме тъмен шоколад, но вие можете да опитате и с млечен, и с бял. Кафето ще засили вкуса на шоколада.
Пропорциите са приблизителни и не могат да са много точни.
Продукти: 1 консерва (300 г) кондензирано мляко, 1 суп. лъж. разтворимо кафе, 100 г черен шоколад, 1 ч. лъж. ванилия (екстракт), 2 чаши водка (1 чаша = 240 мл).
Приготвяне: Загрейте кондензираното мляко заедно с разтворимото кафе почти до кипване и свалете от котлона. Сипете натрошения (нарязан) шоколад и разбъркайте до пълното му разтваряне.
Добавете ванилията и прибавете водката. Налейте в бутилка.
Така приготвеният ликьор може да се консумира продължение на месец, като от време на време се разклаща.
За напояването на блатове можете да използвате веднага след напълно охлаждане.
Коментари