Сега е моментът да запалите малчуганите за градински приключения!

Всяко дете обича да научава нови неща, а природата е необятен океан на знанието. В нея се случват чудеса! Всички (или почти всички) приказни герои са вдъхновени от реални случки в нея. Та, създайте си собствени приказки с феи и чудати твари с поука, видима в реално време. Пролетта е моментът за създаване на нов живот. Засейте семена!

Малка градинка за най-малките

Колкото по-малки са децата, толкова по-едри да бъдат семената, за да могат да работят с тях.

Грах, фасул, слънчоглед, тикви, краставици, царевица, латинки, ипомеа са подходящи. Разгледайте обстойно разликите, направете си дневник, влезте в ролята на учени и измервайте размери, упражнявайте числата, цветовете, формите. Засейте еднакви семена при различни условия и наблюдавайте как растат.

Градинарството трябва да бъде забавно, а не да се разглежда като досаден ангажимент. Започнете с едно-две сандъчета или малка лехичка, за да не омръзва бързо работата. Осигурете малки инструменти, съобразени с възможностите на децата.

Украсете мястото с подръчни материали, изработете пеперудки, калинки, пчелички, птички или други насекоми и животни, свързани по един или друг начин с растенията, учете за тях- кои са приятели и кои са врагове. Напишете или нарисувайте табелки на растенията. Измисляйте нови и нови реални приказки с различни герои.

За да грабнете интереса на по-големите

Вниманието на децата се губи много бързо и лесно, но ако им се постави цел, която да харесват...

Например да си отгледат дъга (растения с различни по цвят листа, цветове или плодове) или пък да си направят тематична градинка. Ако детето е злоядо, личното отглеждане на плодове и зеленчуци може да промени това.

Децата, които вече могат да четат, ще се справят с целия процес самички. Ще трябва да открият на каква дълбочина да засеят семенцата на различните растения, къде да поставят саксийката, как да се грижат за нея.  Освен това ще научат, че ако се грижат добре за зелените си любимци, ще има вкусни награди. Ако пък са несериозни и непостоянни, растенията ще страдат и няма да дадат реколта. Резултатите тогава ще са още по-удовлетворителни и за вас и за тях.

Забавлявайте се и учете заедно! Успех в приключението „Градинарство“!