Твърденията, че новата пандемия ще доведе до недостиг на храна в Турция, са нeрационални, тъй като страната няма проблеми със селскостопанското производство, особено със зърнените култури, заяви земеделски експерт Орхан Йозчаталбаш пред Anadolu Agency (AA).

Турция, която произвежда около 20 милиона тона пшеница годишно, е самозадоволяваща нуждите си страна, казва той. Очакванията за глад през следващите 3-4 години в страната, която е засадила 7 милиона ха пшеница преди коронавирусната пандемия, са нереалистични, освен ако няма необичайни климатични фактори.

На въпрос какво ще стане със спирането на износа на пшеница от Русия като протекционистка мярка, Йозчатаблаш заяви, че Турция продължава да внася пшеница от Русия за производство и износ на промишлени продукти, а не за вътрешна консумация.

Някои страни като Италия, Франция и Холандия през този период имат големи затруднения с наемането на чуждестранни работници от други страни като България, Румъния и Мароко. Тук голямо предимство на Турция е, че разполага със своя сезонна селскостопанска работна сила.  През миналия месец министерството на земеделието обяви планове за осигуряване на тяхната безопасност: допълнителни хигиенни и лични предпазни средства, мерки за транспортиране на работниците до селскостопанските райони и настаняване в стопанствата. 

Министърът на земеделието и горите на страната Бекир Пакдемирли обяви още, че министерството ще субсидира 75% от семената за земеделските производители в 21 селскостопански провинции в опит да предотврати сривове или закъснения през пролетния сезон на засаждане.

В момента министерството провежда проучвания в определени провинции за потенциално увеличение на площите за засаждане, за да се гарантира продоволствената сигурност. Програмата има за цел да увеличи добивите в стратегически продукти като бобови, зърнени и маслодайни култури и да напътства фермерите как да произвеждат по-ефективно.

Ще бъдат раздадени 6 700 тона сертифицирани семена (пшеница, ечемик, боб, леща, царевица, слънчоглед и ориз, които се считат за приоритетни продукти) и 364 000 дка ще бъдат засадени по време на първия етап от програмата. Земеделското министерство оценява допълнителния добив за около 80 000 тона.

Тъй като пандемията спря икономическата активност в основните сектори, селскостопанската индустрия придоби стратегическо значение, като правителството работи за предотвратяване на всякакви смущения в доставките на храна в страната.  В допълнение Турция увеличи и агроекспорта особено на европейските пазари, където веригите за доставка на храни са изправени пред препятствия поради липсата на чужда работна ръка.