Въпреки, че е сезонен и ръчен труд, корковият бизнес регистрира сериозно увеличение в последните 2 години

Производството на тапи за вино от корков дъб е вековна традиция в Португалия със 70- процентов износ. Работата е ръчна, висококвалифицирана, включва старателно разделяне на външната и вътрешната кора,сушене и обработка, а методите са едни и същи в продължение на стотици години. Корковият дъб може да живее повече от 200 години и след достигане на 25-годишна възраст от кората му може да се добива корк веднъж на девет години, пише equaltimes.org.

Въпреки че продукцията на коркови тапи преди няколко години бе в упадък от нарастването на популярността на синтетичните тапи, днес търсенето на корк се разшири далеч извън лозаро-винарската индустрия - от веган алтернатива на кожа до естествен вариант за подови настилки и още много ползи в строителството. Защото е устойчив, рециклируем и биоразградим материал. Днес в страната се разработват решения за изграждане на цяла къща или нов екологично чист цимент със съдържание на корк, както и възобновяеми горива на коркова основа.

 Корковата промишленост също осигурява работни места за около 14 000 работници в Португалия и, макар да работят краткосрочно и сезонно (прибирането на реколтата обикновено се извършва между юни и юли),  дневната ставка е между 80 и 120 евро, което е добра заплата в португалското земеделие. Не липсват здравни грижи и други предимства. Дори на административни длъжности в корковата промишленост заплатите са над средните, твърди португалският профсъюз SINDCES. „Това е динамичен сектор, тъй като е фокусиран върху износа и се адаптира към нови продукти, които надхвърлят лозаро-винарската промишленост“, казват синдикатите.

Основната асоциация на корк в Португалия APCOR е оптимист за бъдещето на бизнеса. През последната година в сектора е отчетено увеличение на средната заплата с 2,4%. През изминалите години корковата промишленост регистрира средногодишен ръст от 4,5%, достигайки стойност от 1 милиард евро през 2018 г. Тази стойност леко се увеличи и през 2019 г., достигайки 1,064 милиарда евро.