Столетни дъбови гори създават устойчив и добре платен бизнес в Португалия

06 април 2020
Новини
3726
 

Въпреки, че е сезонен и ръчен труд, корковият бизнес регистрира сериозно увеличение в последните 2 години

Производството на тапи за вино от корков дъб е вековна традиция в Португалия със 70- процентов износ. Работата е ръчна, висококвалифицирана, включва старателно разделяне на външната и вътрешната кора,сушене и обработка, а методите са едни и същи в продължение на стотици години. Корковият дъб може да живее повече от 200 години и след достигане на 25-годишна възраст от кората му може да се добива корк веднъж на девет години, пише equaltimes.org.

Въпреки че продукцията на коркови тапи преди няколко години бе в упадък от нарастването на популярността на синтетичните тапи, днес търсенето на корк се разшири далеч извън лозаро-винарската индустрия - от веган алтернатива на кожа до естествен вариант за подови настилки и още много ползи в строителството. Защото е устойчив, рециклируем и биоразградим материал. Днес в страната се разработват решения за изграждане на цяла къща или нов екологично чист цимент със съдържание на корк, както и възобновяеми горива на коркова основа.

 Корковата промишленост също осигурява работни места за около 14 000 работници в Португалия и, макар да работят краткосрочно и сезонно (прибирането на реколтата обикновено се извършва между юни и юли),  дневната ставка е между 80 и 120 евро, което е добра заплата в португалското земеделие. Не липсват здравни грижи и други предимства. Дори на административни длъжности в корковата промишленост заплатите са над средните, твърди португалският профсъюз SINDCES. „Това е динамичен сектор, тъй като е фокусиран върху износа и се адаптира към нови продукти, които надхвърлят лозаро-винарската промишленост“, казват синдикатите.

Основната асоциация на корк в Португалия APCOR е оптимист за бъдещето на бизнеса. През последната година в сектора е отчетено увеличение на средната заплата с 2,4%. През изминалите години корковата промишленост регистрира средногодишен ръст от 4,5%, достигайки стойност от 1 милиард евро през 2018 г. Тази стойност леко се увеличи и през 2019 г., достигайки 1,064 милиарда евро.

Още от Новини
0

Информация за състоянието на есенниците от агроминистерството и данни от браншовите организации ще бъдат представени днес на Консултативен съвет по зърното, който ще се проведе онлайн от 10 часа

0

От днес БАБХ започва проверки как търговските вериги изпълняват постановлинието, което ги задължава да предлагат храни от регионите, в които имат магазини

0

Времето преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места - временно интензивни валежи

0

Животновъден обект в с. Елов дол, Област София, незаконно произвеждал и търгувал с храни. Собственикът е отглеждал и много по-голям брой селскостопански животни от заявения

0

Сдружение "Василица" събира дрехи и обувки за деца между 10-15 г., които живеят в бедни семейства около Каварна. Сдружението повече от 10 години работи в сферата на неформалното образование и

Последни новини
0

Перспективите за изхранване на животните рязко се влошават Жени Владинова В много региони на Европейския съюз през първата половина на май падна твърде малко дъжд

0

Има опасност от мани по лозата и зеленчуците, късно кафяво гниене по късните сортове череши, ступясване по овошките Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През повечето дни от първото и второто

0

При влажно време се засилва опасността от развитие на ранно кафяво гниене. Болестта засяга много силно вишна, кайсия, череша, слива, а понякога и семковите видове - ябълка, дюля, мушмула и др

0

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

0

Какво да правя, тревожи се читателят ни Васил Тодоров от Мездра Това състояние - подуване на търбуха при обилна пролетна паша често се среща. Грешката е изцяло на стопанина

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аделина Радева ще е новото лице в публицистичното предаване "Оше от деня" по БНТ. Тя се връща в обществената телевизия от понеделник, след като днес за последно води сутрешния блок "Здравей, България" в Нова тв. Минути преди края на блока Радева се сбогува със зрителите на Нова тв и екипа на сутрешното предаване

Новият закон за храните е част от един обща пакет, който разработи Министерството на земеделието в продължение на 6 години. По отношение на рекламата се въвежда забрана на използването на деца в реклама на ГМО-продукти, както продукти забранени и неподходящи за деца. Това заяви пред БНТ д-р Илиян Костов

Аделина Радева - водещата на "Здравей, България" по Нова тв, се мести в БНТ от понеделник. Самата тя съобщи, че си тръгва от Нова тв, в сутрешния й блок, а Виктор Николаев й поднесе огромен букет от рози. "Всички промени минават през сърцето. За да бъде човек щастлив, трябва и да е благодарен. Много голямо благодаря за прекрасните последни две и