Това става при естествени условия в килийка с обикновени размери, която пчелите по-късно разширяват. А отглеждането от ларва - в изкуствено направена килийка (с диаметър 9 мм). Според специалистите, размерът на килийката е от много важно значение.

По-различен е резултатът за теглото на майките, които са отглеждани от еднодневни, двудневни и тридневни ларви. В този случай теглото на отгледаните от еднодневни ларви значително превишава това на тези получени от двудневни и по-стари ларви.

Правени са и опити за определяне на медопродуктивността на пчелните семейства в зависимост от пчелните майки, отглеждани от яйца, от по-млади или по-стари ларви. Разлики в това отношение при семейства с майки, отглеждани от яйца или от ларви на еднодневна или един и половина дневна възраст не са установени.

На основата на такива и други подобни изследвания е доказано, че не е от съществено значение за практиката и за качествата на пчелните майки, дали са отглеждани от яйце или от еднодневни или дори двудневни ларви.

Но по-голяма възраст от двудневната на ларвата, определяна за отглеждане на пчелна майка, вече има значителни неблагоприятни последици.