Кюстендилски производители на фиданки от овощните видове и разсад за зеленчук ще могат да продадат продукция за засаждане. Общината в Кюстендил организира пазар след многобройни сигнали от овощари и градинари, че кампанията им е пред провал заради извънредното положение и мерките срещу коронавируса, съобщи БНР.

Пазарът ще  е  на  широка  площадка и при засилени мерки за сигурност, а на него ще се допускат само търговци и купувачи с маски.
Търговия с други стоки, семена и храни няма да се допускат, увери кметът на града Петър Паунов.

"На всеки час продавачите ще дезинфектират собственоръчно масите под контрола на колегите от общинското звено и всички хигиенни изисквания. В края на деня ще се дезинфектират всичките маси изцяло, за да могат на другия ден отново сутринта дезинфектирайки ги да могат да предложат продукцията. Искаме тези хора да могат да си реализират продукцията и максимално домашните им градини да бъдат засадени, защото земята ни храни".

Производители на ранен зеленчук не само от Кюстендилско, а и от целия Югозапад, се оплакват, че реколтата им от оранжериите, която е в много добро качество, ще бъде похабена и изхвърлена заради слабите продажби, затворените заведения и ограниченията при придвижването.