В оранжерията на университета във Вагенинген бе събрана първата реколта от домати, отгледани дистанционно

Докато правителствата по света въвеждат мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, интересът към автономни и роботизирани оранжерии все повече се увеличава. И екип от учени от нидерландския университет Вагенинген уловиха така наречения момент на славата, като представиха своите първи домати, отгледани от дистанция.

Силке Хаминг, която ръководи изследователския екип за парниковите технологии в университета и провежда научни експерименти, отбеляза, че поради карантинните мерки, роботизацията и автоматизацията на оранжерии изведнъж се е превърнала в гореща тема.

“Сега, когато навсякъде се въвеждат ограничителни мерки за достъп, е време повече да се поговори за дистанционното и автономно отглеждане на хранителни култури.”

Тя заявява, че е абсолютно сигурна, че дистанционното и автономно производство на продукти ще бъде още по-важно в бъдеще

“Очаквам нашето общество да се промени: цифровите решения за комуникация помежду ни, както и за управление на процесите, ще придобият нова стойност. Дигиталното земеделие позволява на земеделския производител да получава информация дистанционно, така че по всяко време може да научи за процесите в предприятието и да направи съответните промени. Новите цифрови системи навлизат на пазара, за да контролират повече оранжерийни отделения и да оптимизират ресурси като енергия, CO2 и други.” Според нея това от своя страна би трябвало да увеличи рентабилността на производството

В автономна оранжерия, под формата, в която в момента са представени повечето разработки, все още има нужда от хора за поддръжка: подрязване, прибиране на реколтата и т.н.

“Нашата текуща задача се фокусира върху автоматизирането на всички решения, с акцент върху замяната на човешкия труд с роботи. Виждаме как ситуацията с коронавируса потвърждава необходимостта от разработване на агроботи”, добавя Силке.

Университетът във Вагенинген разработва роботизирани решения от 20 години. Досега обаче растениевъдството не се интересуваше твърде много от агроботите, тъй като винаги бяха на разположение сезонни работници от други страни. Освен това разходите за труд не бяха толкова високи, че предприемачите да разглеждат роботизирани решения.

Сега ситуацията е малко по-различна

Силке вярва, че настоящите разработки, свързани с роботиката, ще бъдат ускорени: “Нуждаем се от решения за намаляване на зависимостта от човешкия труд. Абстрахирайки се от пандемия, агроботите могат да заменят хората за монотонна работа и да изпълняват задачи в трудни условия (висока температура, влажност и т.н.).”

Проектът на университета Вагенинген се нарича Plantalyzer и видя светлина за пръв път през 2018 г. Това е самоходна количка, която може да се движи по пътеката в оранжерия. Още от самото начало изследователите работят върху подобрения на робота. Едно от тях е броят на камерите. Предишната версия е с две камери, а новата има шест - три комплекта от по две. С тези 3D камери доматът може да се покаже още по-добре и в по-голям диапазон - до 1,5 метра.

Софтуерът за зрение анализира изображенията, като цветът е индикация за зрялост

Първоначално Plantalyzer сравнява този цвят с така наречената карта за прибиране на реколтата - той посочва жизнената фаза на всеки цвят домат. Установено е, че съществуващите карти за събиране на реколтата съдържат грешки. Ето защо учените от нидерландския университет подобриха класацията.

Plantalyzer съхранява всички данни за реколтата на местно ниво. Веднага след като има Wi-Fi връзка, роботът изпраща данните на централен компютър. С това производителят може например да управлява персонала за брането или да прави прогноза за реколтата. В бъдеще земеделецът ще може също да види дали има болест - камерата прави видими петна по листата и плодовете. Очаква се Plantalyzer да може да идентифицира съответните заболявания.

Следващата стъпка ще бъде такъв робот за краставици.