Супата от киселец е много популярна у нас в края на дългата зима и началото на пролетта.

Киселецът, обичан от мнозина заради киселичкия вкус, както се разбира и от името му, е един от често използваните продукти в нашата кухня.

Той е изключително богат на витамин С, който ни е така необходим в началото на пролетта.

Именно това е моментът, когато той започва да расте.

Рецептата за супа от него е доста традиционна. В нея няма месо, макар че може да се готви и с месен бульон.

Продукти: 800 г картофи, 200 г моркови, 100 г лук, 400 г киселец, 4 яйца, 1,5 л вода, 1 връзка корени за супа, 1 суп. лъж. растително масло, сол на вкус, зелени подправки.

Приготвяне: Вземете подходяща тенджера с водата, поставете на котлона и изчакайте да заври. През това време пригответе зеленчуци и корените - всичко нарежете на кубчета, на ситно и ги разбъркайте.

Сварете яйцата, така че да са твърди.

Сипете нарязаните картофи във водата, изчакайте няколко минути и добавете нарязаните корени за супа.

Морковите и лукът, нарязани на ситно, запържете в олиото, след което ги прибавете в супата.

Пет минути преди края на готвенето нарежете киселеца на ивици и го добавете в тенджерата при останалите продукти.

Готовността се определя от промяната в цвета му.

Той се приготвя много бързо, така че бъдете нащрек.

Заедно с киселеца в тенджерата добавете и нарязаните яйца.

При сервиране на масата във всяка порция добавете кисело мляко или заквасена сметана.

Без тях супата от киселец губи своят чар.