Предвид новите правила за социално дистанциране и затегнатите ограничения на фона на усилията за ограничаване на разпространението на Covid-19, в Ирландия беше зададен въпрос от фермерите дали новите правила не позволяват на стопаните да пътуват да купуват или продават животни в момента.

В отговор на запитване от AgriLand по въпроса, говорител на Министерството на земеделието:" "Към момента няма забрана за движението на животни в рамките на Ирландия, още повече че селското стопанство е определено като основна услуга.
В този контекст обаче хората, които предприемат пътувания, трябва да преценят дали подобно пътуване е от съществено значение в контекста на кризата в общественото здравеопазване, която изпитваме“, подчерта представителят на ирландското агроминистерство.
В списъка си с „Основни услуги“ , публикуван в събота, 28 март, ирландското правителство предостави допълнителни подробности относно движението на работниците в тази категория.
Правителството заяви, че на работниците, изброени в категориите основни услуги, е разрешено да пътуват до работа - при спазване на указанията по-долу:

Ако извършвате дейност, необходима за непрекъснатото предоставяне на основна услуга от друга организация или сте част от основна верига за доставки, трябва да продължите да извършвате тази дейност, пише в документа.

Но доколкото е възможно, това трябва да стане дистанционно, заключава правителственото изявление.