Съвместно с министъра на труда и социалната политика, земеделското министерство търси механизъм безработни да бъдат насочени към дейности по прибиране на реколтата и други в сектор „Земеделие“.

Министерството на земеделието няма да удължава Кампания 2020 в кризисната ситуация, за да не се бавят плащанията на фермерите. Това бе обявено днес на онлайн заседание на Консултативния съвет по „Плодове и зеленчуци“, председателствано от министър Десислава Танева, съобщават на страницата на Национална селска мрежа. 

На заседанието присъстваха заместник министрите на МЗХГ Вергиния Кръстева и Чавдар Маринов, както и Петя Славчева- заместник изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ (ДФЗ) с ресори „Директни плащания на площ“ и „Информационни технологии, които обсъдиха ограничителни заповеди в сектора във връзка с COVID-19 и наблюдаваните ефекти в сектора; изпълнението на индикативния график за плащания на Кампания 2020, различни предложения на браншови организации в секторите малинопроизводство, биоземеделие, овощарство и оранжерийно производство.

От срещата стана ясно и че в момента се качват правните основания към ДФЗ и идната седмица фермерите ще могат да за приключат заявленията за подпомагане, с изключение на тези, които се заявяват с мерки на ПРСР 2014-2020, които не са налични за заявяване в СЕУ - това са мярка 10, 11, 12. Те ще могат да бъдат добавени от кандидатите в съответната общинската служба „Земеделие", където кандидатът трябва да провери дали данните му са коректно нанесени и да приключи заявлението си.

Заместник министър Вергиния Кръстева сподели още, че ДФЗ е подготвил клип за начина на работа в СЕУ с допълнителни разяснения и подробно описание на всяка стъпка, който съвсем скоро ще бъде популяризиран сред фермерите. От ръководството на ведомството приканват браншовите организации да използват създадената организация на ДФЗ за подаване на заявленията он-лайн чрез СЕУ на ДФЗ. 

Текущо състояние на биорегистъра

Досега 5 006 броя оператори са потвърдили данните в биорегистъра и са проверени от МЗХГ, съобщава зам- министър Чавдар Маринов. Около 700 все още не са потвърдили данните си. Към момента МЗХГ достига чрез Контролиращите лице до тези оператори, за да потвърдят и те данните в профилите си, тъй като това възпрепятства МЗХГ да предаде пълен регистър към Разплащателната агенция, която да пристъпи към плащане на подпомагането по мярка 11 „Биологично земеделие“ на ПРСР 2014-2020.