Привържениците на здравословната и балансирана храна отдавна са открили ползите от ястията с леща. От нея можете да приготвите вкусна крем супа - хранително и ароматно първо ястие, което има деликатен вкус с фини орехови нотки.

За тази супа са подходящи само червена или жълта леща. Тези сортове нямат плътна люспа, което означава, че се приготвят бързо и добре се разваряват.

Предложеният вариант за супата не включва картофи, но за по-изразен вкус се препоръчва добавяне на домати или доматено пюре.

Продукти: 200 г червена леща, 1 глава лук, 30 г доматена паста, 1 морков, 150 г домати, 1 литър вода или бульон, 20 мл растително масло, зелени подправки и заквасена сметана за сервиране, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Пригответе всички необходими продукти. Измийте и подсушете зеленчуците. Обелете и почистете кореноплодите. Нарежете лука и морковите на малки кубчета. Размерът на кубчетата всъщност нямат особено значение, тъй като на по-късен етап ще бъдат пасирани с блендер. Все пак колкото по-надребно са нарязани, толкова по-бързо ще се сготвят.

Поставете на котлона подходяща тенджерка и сипете в нея малко количество растително масло. Загрейте го и сипете нарязаните зеленчуци. Задушавайте 2-3 минути, докато лукът стане прозрачен, а морковите омекнат. Периодично разбърквайте, за да не загорят.

Почистете внимателно лещата. След това изплакнете обилно няколко пъти и прибавете към задушените зеленчуци.

Налейте нужното количество вода, изчакайте да заври, след което намалете котлона. Добавете доматеното пюре.

Обелете доматите и месестата част я нарежете на средно големи кубчета. Добавете към супата.

За да обелите лесно доматите, направете плитки разрези на повърхността, потопете ги буквално за една минута във вряща вода, след което охладете. Това позволява на горния слой да се отдели от пулпата без проблеми.

Овкусете супата с черен пипер и сол, покрийте и оставете да къкри на слаб огън за около 20 минути. Посоченото време може да варира в зависимост от вида на лещата. В идеалния случай трябва да се развари.

Пасирайте с потопяем ръчен блендер до гладкост.

Преди да сервирате крем супата, разсипете в дълбоки чинии и украсете със зеленина и сметана.