Полезно за потребителя: Какво ви казва цветът на месото?

25 март 2020
Агробизнес
26334
Няма снимка
Промяната на цвета показва ли разваляне? С развалянето може да има промяна в цвета - често избледняване или потъмняване. В допълнение към промяната на цвета, месото ще има неприятна миризма, ще бъде лепкаво или лепкаво на пипане или може да е тънко.
 

Току-що извадихте пакет от хамбургер от хладилника, който сте закупили преди четири дни, а цветът изглежда по-тъмен, отколкото при първото му купуване. Това нормално ли е?

Цветът е важен, когато месото се закупува, съхранява и готви. Често атрактивният, ярък цвят е "приканване" за покупката. Когато се съхраняват безопасно в хладилник или фризер за търговия на дребно, нормално е цветът на месото и домашните птици да се променя, според Службата за инспекция на безопасността на храните на USDA (FSIS).

Цветът на месото се влияе от миоглобина, протеин, който е отговорен за по-голямата част от червения цвят на месото. Миоглобинът не циркулира в кръвта, но се фиксира в тъканните клетки и има лилав цвят. Когато се смеси с кислород, той става оксимиоглобин и създава яркочервен цвят. Оставащият цвят идва от хемоглобина, който се среща главно в циркулиращата кръв, но малко количество може да се намери в тъканите след клането.

Цветът също се влияе от възрастта на животното, вида, пола, храненето и дори движението, което получава. С напредване на възрастта нивото на миоглобина се увеличава, така че месото от по-възрастните животни ще изглежда по-тъмно на цвят. Нормално е да виждате вариации в цвета по цял разрез на месо, тъй като упражняваните мускули винаги са с по-тъмен цвят.

Промяната на цвета показва ли разваляне?

С развалянето може да има промяна в цвета - често избледняване или потъмняване. В допълнение към промяната на цвета, месото ще има неприятна миризма, ще бъде лепкаво или лепкаво на пипане или може да е тънко. Ако месото е развило тези характеристики, то не трябва да се използва. Промяната в цвета, докато е в хладилника или фризера, обаче не означава, че продуктът е развален.

Защо някакво месо е яркочервено, а друго месо е много тъмно на цвят, когато е изложено в хранителния магазин? Оптималният цвят на повърхността на прясното месо обикновено е краткотраен. Очаквайте да видите:
• Говеждо месо - вишнево-червено за говеждо месо
• Агнешко - тъмно вишнево-червено
• Свинско - сивкаво-розово
• Телешко - бледо розово
Използването на пластмасова обвивка, която позволява на кислорода да преминава през нея, помага да се гарантира, че нарязаните меса ще запазят този яркочервен цвят. Излагането на осветление в магазина, както и продължителният контакт на миоглобин и оксимиоглобин с кислород, води до образуването на метмиоглобин, пигмент, който превръща месото в кафеникаво-червен цвят.

При смляното говеждо месо може да има яркочервен цвят на повърхността, но вътрешността на месото може да е сивкаво-кафява поради липсата на кислород, проникващ под повърхността. Това не е признак на развалено говеждо месо, по-скоро отразява излагането на кислород.

Още от Агробизнес
0

Няма съмнение, че развитието на ситуацията с коронавирусната пандемия ще бъде основната тема на пазарите и през предстоящата седмица. САЩ може да се сблъскат с рязко увеличение на броя на смъртните

0

Това казват от Министерство на земеделието в отговор на земеделски стопани От там обясняват, че всички пролетни обработки и мероприятия, които се извършват ежегодно на територията на страната

0

При разделянето на земята между наследници парцелите продължават да се дробят и на всичко отгоре, ни слагат нови кадастрални номера, не е съгласен с тази практика Петър Байчев  С цялата си бизнес

0

Молят правителството за достъп до пазарите и клиентите, стръковете ще умрат, роден зеленчук няма да има Производители на разсад заявяват, че са обречени на пълен фалит

0

От тогава ще подават заявления за хуманно отношение От 15 април до 15 май 2020 г. е предвиден прием за животновъдите да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 за хуманно отношение животните от

Последни новини
0

Това става при естествени условия в килийка с обикновени размери, която пчелите по-късно разширяват. А отглеждането от ларва - в изкуствено направена килийка (с диаметър 9 мм)

0

Глобалните температури през март 2020 г. са сходни с мартенските в света през 2017 г. и 2019 г., оповести службата на ЕС по климатичните промени "Коперник", цитирана от Франс прес

0

Срокът за кандидатстване е до 31 май, субсидиите ще бъдат платени до 30 юни ДФ „Земеделие” публикува Списък със земеделските стопани, които имат право да участват в подпомагането за държавната помощ

0

Пекарната Butter & Bakery в Сан Франциско насърчава по-безопасно поведение по време на пандемията на коронавирус, като продава специални „карантинни“ сладкиши с актуални надписи

0

Най-бързо и лесно това става като ги сварите. За да направите това, в подходящ съд сипете вода. Нейният обем трябва да е 2-3 пъти по-голям от количеството на морските дарове

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Седмицата започна положително за пазарите днес, а надеждата Европа да върви към възможен пик на коронавируса активизира инвеститорите, въпреки че атмосферата продължи да е тревожна, предадoха Франс прес и БТА. На епидемиологичния фронт уикендът всъщност донесе известни проблясъци на оптимизъм с първото забавяне на броя на починалите в Европа

- Ще вземем мерки, дядо, не се притеснявай, важното е, че си жив, каза му главният прокурор - В селото се страхуват, че ромските набези ще се отприщят още покрай безработицата Пребитият и ограбен 86-годишен Христо Васков в с. Трилистник често давал храна на двамата си нападатели. Това разказаха през 24plovdiv.bg съседи на пострадалия

Нови двама жители на Община Разлог са с потвърдени положителни проби за COVID -19. Пациентите са семейство от Разлог, които са настанени в Инфекциозното отделение на окръжната болница в Благоевград. Така, потвърдените случаи на заразени от COVID-19 на територията на общината са общо 6, от който 2 починали, 1 излекуван, а 3 са в процес на лечение