Полезно за потребителя: Какво ви казва цветът на месото?

25 март 2020
Агробизнес
36459
Няма снимка
Промяната на цвета показва ли разваляне? С развалянето може да има промяна в цвета - често избледняване или потъмняване. В допълнение към промяната на цвета, месото ще има неприятна миризма, ще бъде лепкаво или лепкаво на пипане или може да е тънко.
 

Току-що извадихте пакет от хамбургер от хладилника, който сте закупили преди четири дни, а цветът изглежда по-тъмен, отколкото при първото му купуване. Това нормално ли е?

Цветът е важен, когато месото се закупува, съхранява и готви. Често атрактивният, ярък цвят е "приканване" за покупката. Когато се съхраняват безопасно в хладилник или фризер за търговия на дребно, нормално е цветът на месото и домашните птици да се променя, според Службата за инспекция на безопасността на храните на USDA (FSIS).

Цветът на месото се влияе от миоглобина, протеин, който е отговорен за по-голямата част от червения цвят на месото. Миоглобинът не циркулира в кръвта, но се фиксира в тъканните клетки и има лилав цвят. Когато се смеси с кислород, той става оксимиоглобин и създава яркочервен цвят. Оставащият цвят идва от хемоглобина, който се среща главно в циркулиращата кръв, но малко количество може да се намери в тъканите след клането.

Цветът също се влияе от възрастта на животното, вида, пола, храненето и дори движението, което получава. С напредване на възрастта нивото на миоглобина се увеличава, така че месото от по-възрастните животни ще изглежда по-тъмно на цвят. Нормално е да виждате вариации в цвета по цял разрез на месо, тъй като упражняваните мускули винаги са с по-тъмен цвят.

Промяната на цвета показва ли разваляне?

С развалянето може да има промяна в цвета - често избледняване или потъмняване. В допълнение към промяната на цвета, месото ще има неприятна миризма, ще бъде лепкаво или лепкаво на пипане или може да е тънко. Ако месото е развило тези характеристики, то не трябва да се използва. Промяната в цвета, докато е в хладилника или фризера, обаче не означава, че продуктът е развален.

Защо някакво месо е яркочервено, а друго месо е много тъмно на цвят, когато е изложено в хранителния магазин? Оптималният цвят на повърхността на прясното месо обикновено е краткотраен. Очаквайте да видите:
• Говеждо месо - вишнево-червено за говеждо месо
• Агнешко - тъмно вишнево-червено
• Свинско - сивкаво-розово
• Телешко - бледо розово
Използването на пластмасова обвивка, която позволява на кислорода да преминава през нея, помага да се гарантира, че нарязаните меса ще запазят този яркочервен цвят. Излагането на осветление в магазина, както и продължителният контакт на миоглобин и оксимиоглобин с кислород, води до образуването на метмиоглобин, пигмент, който превръща месото в кафеникаво-червен цвят.

При смляното говеждо месо може да има яркочервен цвят на повърхността, но вътрешността на месото може да е сивкаво-кафява поради липсата на кислород, проникващ под повърхността. Това не е признак на развалено говеждо месо, по-скоро отразява излагането на кислород.

Още от Агробизнес
0

Пазарите се колебаят да определят бъдещата тенденция в началото на седмицата. Основният въпрос, на който никой не знае отговора, е как ще се отрази ситуацията с втората вълна на коронавируса върху

0

До 11 октомври 2020 г. браншовите организации могат да изпращат предложения за бъдещата зелена архитектура на Общата селскостопанска политика 2021-2027 г

0

Организацията на ООН по прехрана и земеделие /ФАО/ ви кани да участвате във регионален, виртуален диалог на високо равнище на тема "Съвместни действия за справяне с въздействието на COVID-19 в

0

21-годишният студент по растителна защита Иван Недев от малък работи в семейното стопанство Девора Недялкова Когато е на 21 години, от всеки се очаква да прави плахи и несигурни стъпки

0

Износителите на органични цитрусови плодове са получили първият сертификат за анти-covid продукция Компанията SERVIAGRO 2000, която се занимава с износ на органични цитрусови плодове става п*ървата в

Последни новини
0

Ако научите какво казва, ще развиете по-дълбока връзка на доверие и уважение Кучешкият език на тялото включва поредица от уникални методи за предаване на емоции и намерения

0

Вирусната болест се проявява и през есента Ако овцата или козата ви получи обрив по кожата на устните, по устната лигавица, по ноздрите, клепачите или на друго място по тялото, значи

0

С конкурс „Наука с бъдеще“, Фондация „Америка за България“ ще финансира проектни предложения на млади учени-иноватори в областта на природните науки, здравеопазването

0

В малките градини, където мястото е ограничено, стопаните отглеждат една и съща култура на едно и също в продължение на години. Това често се прави при картофите

0

Държавен Фонд „Земеделие“ изплати 219 574 лева на 37 стопани по de minimis за компенсиране на щетите, които това лято пожарите в Хасково нанесоха, съобщават от пресцентъра на агенцията

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нещата вкъщи, от които да се отървете още този уикенд Смяната на сезоните е чудесен момент за разчистване и преподреждане на дома. Особено сега, когато трябва да освободите място в кухненските шкафове за бурканчетата с вкусно сладко и ароматна лютеница или за тазгодишната реколта билки, които ще се превърнат в чайове с вкус на лято в зимните

276 са новозаразените с коронавирусна инфекция лица при направени 4736 PCR-теста за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 20 547. 150 са излекуваните за последното денонощие и общо стават 14 489. 814 са хоспитализираните пациенти заради коронавирусна инфекция

Два от най-емблематичните радиогласове в БНР - Петър Волгин и Силвия Великова, стартират двучасово политическо токшоу по “Хоризонт”, което ще се излъчва през уикенда. Името му - “Политически НЕкоректно”, подсказва, че предаването ще представя много и различни гледни точки, без да дава предимство на една политическа или идеологическа позиция