Полезно за потребителя: Какво ви казва цветът на месото?

25 март 2020
Агробизнес
24714
Няма снимка
Промяната на цвета показва ли разваляне? С развалянето може да има промяна в цвета - често избледняване или потъмняване. В допълнение към промяната на цвета, месото ще има неприятна миризма, ще бъде лепкаво или лепкаво на пипане или може да е тънко.
 

Току-що извадихте пакет от хамбургер от хладилника, който сте закупили преди четири дни, а цветът изглежда по-тъмен, отколкото при първото му купуване. Това нормално ли е?

Цветът е важен, когато месото се закупува, съхранява и готви. Често атрактивният, ярък цвят е "приканване" за покупката. Когато се съхраняват безопасно в хладилник или фризер за търговия на дребно, нормално е цветът на месото и домашните птици да се променя, според Службата за инспекция на безопасността на храните на USDA (FSIS).

Цветът на месото се влияе от миоглобина, протеин, който е отговорен за по-голямата част от червения цвят на месото. Миоглобинът не циркулира в кръвта, но се фиксира в тъканните клетки и има лилав цвят. Когато се смеси с кислород, той става оксимиоглобин и създава яркочервен цвят. Оставащият цвят идва от хемоглобина, който се среща главно в циркулиращата кръв, но малко количество може да се намери в тъканите след клането.

Цветът също се влияе от възрастта на животното, вида, пола, храненето и дори движението, което получава. С напредване на възрастта нивото на миоглобина се увеличава, така че месото от по-възрастните животни ще изглежда по-тъмно на цвят. Нормално е да виждате вариации в цвета по цял разрез на месо, тъй като упражняваните мускули винаги са с по-тъмен цвят.

Промяната на цвета показва ли разваляне?

С развалянето може да има промяна в цвета - често избледняване или потъмняване. В допълнение към промяната на цвета, месото ще има неприятна миризма, ще бъде лепкаво или лепкаво на пипане или може да е тънко. Ако месото е развило тези характеристики, то не трябва да се използва. Промяната в цвета, докато е в хладилника или фризера, обаче не означава, че продуктът е развален.

Защо някакво месо е яркочервено, а друго месо е много тъмно на цвят, когато е изложено в хранителния магазин? Оптималният цвят на повърхността на прясното месо обикновено е краткотраен. Очаквайте да видите:
• Говеждо месо - вишнево-червено за говеждо месо
• Агнешко - тъмно вишнево-червено
• Свинско - сивкаво-розово
• Телешко - бледо розово
Използването на пластмасова обвивка, която позволява на кислорода да преминава през нея, помага да се гарантира, че нарязаните меса ще запазят този яркочервен цвят. Излагането на осветление в магазина, както и продължителният контакт на миоглобин и оксимиоглобин с кислород, води до образуването на метмиоглобин, пигмент, който превръща месото в кафеникаво-червен цвят.

При смляното говеждо месо може да има яркочервен цвят на повърхността, но вътрешността на месото може да е сивкаво-кафява поради липсата на кислород, проникващ под повърхността. Това не е признак на развалено говеждо месо, по-скоро отразява излагането на кислород.

Още от Агробизнес
0

Нидерландия излиза с идея как да се изхранваме, без да съсипваме природата Ива Тончева Бъдещето на производството на храни е спешен въпрос. Представете си

0

Отговаря ни Ваня Горчева, мениджър “Растителна защита” за България и Регион Запад на световния лидер във фунгицидите, на които днес разчитат хиляди интензивни земеделци у нас Диана Ванчева Как в

0

Защо отмениха фермерските пазари, а тези на Женски пазар и Ситняково действат, пита Ели Илиева от БАБ Диана Ванчева Общо взето нищо кой знае какво не се случва в тия дни по нивите

0

Алма Давидова На пазара на зърно през изминалата седмица се наблюдаваха смесени сигнали. Последиците от кризата все още са трудни за оценка, особено що се отнася до търсенето

0

Остра нужда изпитва земеделието "Критични работници" в ЕС да могат да достигат без проблеми до работното си място, призова ЕК. Като такива се квалифицират и хората от хранителният сектор и сезонните

Последни новини
0

Изплащането на пенсиите за април от Националния осигурителен институт (НОИ) ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък). Това съобщиха от пресцентъра на НОИ

0

Съществуват множество вариации на тази рецепта. Те могат да бъдат приготвени от различни видове гъби, допълнени с различни зеленчуци, подправки, билки и т.н

0

Често пчелите залепват търтевия далака под долната летва на строителната рамка. Тя е пусната през магазина, за предната и задната стена на кошера и при изваждането на рамката той се откъсва

0

Производителите трябва да се стремят към високи добиви, защото тази година маслодайната култура ще е дефицитна Ваня Велинска Състоянието на посевите с рапица в Южна България е много добро

0

Присаждане на дини върху кратуни се прави, когато искате да получите по-ранна продукция. За да направите присаждането ви трябват: . двудневен разсад от кратуни

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев дават брифинг във връзка с предприетите мерки за ограничаването на разпространението на коронавирус у нас. Всички мерки, които се предприемат от Щаба и правителството са насочени само и единствено към защита на здравето на българските граждани

На децата им е скучно вкъщи? Няма страшно! Специално за тях Чичо Ники  е написал "Гошо под карантина". Това е нова съвсем актуална част от поредицата "Из Приключенията на страхливия вълк Гошо" от  Издателска къща "Труд". Четивото е занимателно и образователно и за малките ни читатели, и за големи. С помощта на стихчетата и илюстрациите към тях

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Република Корея Мун Дже-ин, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата лидери обсъдиха актуалната информация за разпространението на COVID-19 и ефективни мерки за ограничаване на заболяването. В началото на разговора беше отбелязано