Току-що извадихте пакет от хамбургер от хладилника, който сте закупили преди четири дни, а цветът изглежда по-тъмен, отколкото при първото му купуване. Това нормално ли е?

Цветът е важен, когато месото се закупува, съхранява и готви. Често атрактивният, ярък цвят е "приканване" за покупката. Когато се съхраняват безопасно в хладилник или фризер за търговия на дребно, нормално е цветът на месото и домашните птици да се променя, според Службата за инспекция на безопасността на храните на USDA (FSIS).

Цветът на месото се влияе от миоглобина, протеин, който е отговорен за по-голямата част от червения цвят на месото. Миоглобинът не циркулира в кръвта, но се фиксира в тъканните клетки и има лилав цвят. Когато се смеси с кислород, той става оксимиоглобин и създава яркочервен цвят. Оставащият цвят идва от хемоглобина, който се среща главно в циркулиращата кръв, но малко количество може да се намери в тъканите след клането.

Цветът също се влияе от възрастта на животното, вида, пола, храненето и дори движението, което получава. С напредване на възрастта нивото на миоглобина се увеличава, така че месото от по-възрастните животни ще изглежда по-тъмно на цвят. Нормално е да виждате вариации в цвета по цял разрез на месо, тъй като упражняваните мускули винаги са с по-тъмен цвят.

Промяната на цвета показва ли разваляне?

С развалянето може да има промяна в цвета - често избледняване или потъмняване. В допълнение към промяната на цвета, месото ще има неприятна миризма, ще бъде лепкаво или лепкаво на пипане или може да е тънко. Ако месото е развило тези характеристики, то не трябва да се използва. Промяната в цвета, докато е в хладилника или фризера, обаче не означава, че продуктът е развален.

Защо някакво месо е яркочервено, а друго месо е много тъмно на цвят, когато е изложено в хранителния магазин? Оптималният цвят на повърхността на прясното месо обикновено е краткотраен. Очаквайте да видите:
• Говеждо месо - вишнево-червено за говеждо месо
• Агнешко - тъмно вишнево-червено
• Свинско - сивкаво-розово
• Телешко - бледо розово
Използването на пластмасова обвивка, която позволява на кислорода да преминава през нея, помага да се гарантира, че нарязаните меса ще запазят този яркочервен цвят. Излагането на осветление в магазина, както и продължителният контакт на миоглобин и оксимиоглобин с кислород, води до образуването на метмиоглобин, пигмент, който превръща месото в кафеникаво-червен цвят.

При смляното говеждо месо може да има яркочервен цвят на повърхността, но вътрешността на месото може да е сивкаво-кафява поради липсата на кислород, проникващ под повърхността. Това не е признак на развалено говеждо месо, по-скоро отразява излагането на кислород.