Подходящо е за ранно производство

Градинарите, които разполагат с парници и оранжерии могат да си отгледат много ранни домати в тях. Обикновено това са по-сложни конструкции, които се намират за постоянно в дворовете. Когато се използват временни парници, една седмица преди засаждането полиетиленовото платно трябва да се опъне, за да се затопли почвата.

Лехата се подготвя предварително като се наторява и обработва. В парниците се засажда 65-70-дневен разсад.

Ориентировъчно растенията се засаждат в края на март - началото на април. Разстоянията са според препоръките за дадения сорт, ако са дадени такива. Ако не - 60-70 см между редовете и 30-40 между растенията в реда. За растенията трябва да се осигури опора - колчета или с помощта на канап, сезал или друг подходящ материал, която в долния край се привързва в основата на стъблото, а в горния Ц на хоризонтално опъната тел.

Каква да са условията

Около един месец след разсаждането температурата на въздуха трябва да е около 18-20 градуса през деня и 12-15 градуса през нощта, а влажността на въздуха - 65-70%.

По-късно температурата се повишава - 25 градуса през деня и 15 градуса през нощта.

Не бива да се допускат температури над 30 градуса, както и под 10 градуса, тъй като те са опасни за растенията.

ОПРАШВАНЕ

За да се осигури качествено опрашване, растенията трябва да се разклащат. Това се прави около обяд, когато цветовете са отворени напълно.

На открито може да се садят през април

Ранните домати, които се отглеждат на открити лехи в градината се засаждат през април. За топите райони на страната обикновено това може да се направи през първата половина на месеца, а в по-хладните - след 20 април.

Препоръката е ранното производство да става на високи лехи, тъй като те по-бързо се загряват и са по-топли.

Разстоянията на засаждане са:

Високостъблени сортове - 80-90 см между редовете и 25-30 см между растенията в реда.

Нискостъблени сортове - на двуредова лента, т.е. 70 см между лентите, 50 см между двата реда в лентата и 25-30 см между растенията в реда.

След разсаждането растенията се поливат.