Какво отговарят от Министрество на земеделието на въпросите ви

Извънредното положение в страната заради COVID – 19 ще наруши ли нормалния ход на кампанията по директни плащания за 2020 г. и подаването на заявления от фермерите? Това попитаха много земеделски производители.

От МЗХГ отговарят, че във връзка с ограничаване опасността от разпространение на коронавирус и гарантиране на непрекъснат процес на обслужване на бенефициентите, областните и общинските служби „Земеделие” в страната

ще продължат да работят с граждани

спазвайки мерките за дезинфекция и препоръките на здравните власти.
Препоръчва се на стопаните да подават заявленията си по кампания 2020 за директни плащания по електронен път. Насоките за това са публикувани на интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие“ в раздел „Директни плащания 2014-2020”, секцията за кампания 2020, но е разбираемо, че много стопани нямат техническа или физическа възможност да използват електронните услуги и не ги разбират.
За тях се изготвят

графици за подаване на заявленията в съответната общинска служба по земеделие

Министерството предупреждава, че

ако работата се проточи

и се наложи да бъде взето решение за удължаване на срока за подаване на заявления за директни плащания, земеделските стопани трябва да имат предвид, че това ще доведе до:
- Забавено оторизиране на плащанията по СЕПП и то няма да може да се осъществи през месец декември тази година.
- Ще се измести срокът на задържане на животните, който стартира от първия ден след приключване на кампанията, което от своя страна влияе върху доказването на реализираните животни.
- Ще се измести и срокът за стартиране на риск анализите по всички схеми и мерки от заявлението, което от своя страна оказва влияние върху старта на проверките на място, както и тяхното приключване в срок, така че те да бъдат ползвани в последствие за своевременна оторизация на тези схеми и мерки.
- Измества се стартът на кръстосаните проверки, резултатите, от които от една страна са основа за всички административни проверки по заявленията, а от друга и има срок - 31.07.2020 г. за публикуване на справка за декларираните кадастрални имоти.
По тези причини МЗХГ не смята да удължи срока за подаване на документи по директните плащания за кампания 2020.