До началото на новия селскостопански сезон Claas ще започне да предлага на фермерите опционално оборудване на тракторите си със система за автоматично регулиране на налягането в гумите - CTIC. Производителността ви позволява да увеличите налягането в гумите от 0,8 до 1,8 бара само за 80 секунди.

Използването на CTIC е най-подходящо за работни места, които изискват често движение на трактора между полето и обществените пътища с твърд асфалт или бетонна настилка. По-конкретно, можем да говорим за операции като въвеждане на органични торове, събиране на груби фуражи или тежка оран. Постоянната работа с повишено ниво на налягане в гумите води до уплътняване на почвата, намалена производителност, повишено приплъзване и, следователно, намалено сцепление и увеличен разход на гориво. Придвижването на трактора върху твърда повърхност при понижено налягане в гумите води не само до бързото им износване, но и противоречи на изискванията за безопасна работа на оборудването.

Разработеното и патентовано решение от Claas позволява да се изпомпват около 3 500 литра въздух за по-малко от 1,5 минути, за да се увеличи налягането в гумите с 1 бар, бързо да ги адаптира към промените в твърдостта на пътя. Уникална въртяща се арматура се използва за надуване и обезвъздушаване, с допълнителен клапан на колелото за предотвратяване на загуба на налягане, нивото на което се следи постоянно от специални сензори. Във всеки даден момент CTIC може да бъде пренастроена към друго превозно средство.

CTIC се управлява чрез iPad. В потребителския интерфейс е възможно да се създадат няколко профила за различни трактори, ремаркета или прикачени инвентари. За всяка машина и извършените операции се съхраняват оптималните параметри на налягането в предните и задните гуми. Операторът трябва само да избере съответния профил и да го активира.

Оборудването на тракторите Claas със системата за регулиране на налягането в гумите CTIC значително повишава ефективността и рентабилността на работата. Само чрез намаляване на подхлъзването се спестяват най-малко 10% от горивото.