Неприятели по прасковата

22 март 2020
Овошки
18603
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Прасковата се напада от някои опасни неприятели - анарзия, източен плодов червей и листни въшки, срещу които трябва да се води редовна борба, за да се опази плодовата реколта

Клонковият молец е сред най-опасните

Напада и други костилкови видове

Прасковеният клонков молец или анарзията се среща навсякъде, но по-често в районите, където се отглеждат праскови и кайсии.

Неприятелят напада още слива, бадем, вишна, череша и джанка.

Вредният стадии е гъсеницата, която нагризва младите леторасли, като напълно унищожава клонките, също така причинява и червясване на плодовете.

Възрастното насекомо е дребна пеперуда, достигаща при разперени крила 11-15 мм. Гъсеницата е сиво-кафява до розова, тялото й е покрито с власинки, дълга е 10-15 мм. Какавидата е жълтокафява.

Прасковеният молец развива годишно 3-4 поколения. Зимува като гъсеница втора - трета възраст, под люспите и в основата на пъпките, в разклоненията на клоните, в мумифицираните плодове и стъблото, а на сливата - в галите, причинени от галообразуващия акар. Около мястото за зимуване се образуват купчини от кафяви екскременти.

През пролетта - в началото на март, а понякога и в края на февруари, гъсениците напускат зимните укрития и започват да се хранят с пъпките, с кората в пазвите на клоните и др.

Една гъсеница поврежда 2-3 листни пъпки. След това преминава по клонките, като се вгризва през върха на пъпката в сърцевината им, което причинява увяхване на връхната част. Една гъсеница поврежда последователно 3-5 леторасъла.

Гъсениците се вгризват и в плодниците на цветовете и в младите плодчета, като ги унищожават напълно, остава само кожицата. Една гъсеница съсипва 1-2 плодчета.

Цяло лято е в градината

Прасковеният молец развива няколко поколения през годината, което предопределя и постоянното му присъствие в градината през вегетацията на овощните дървета.

Пеперудите от първото поколение летят през май. Те са активни привечер и нощем, а денем се крият под листата, в пукнатините на стъблото и клоните на дърветата и т. н.

Женските пеперуди снасят яйцата си по единично главно по плодовете на ранните сортове праскови.

Гъсениците се излюпват в началото на юни до началото на втората половина на август. Те повреждат плодовете на по-късните сортове праскови, тъй като листата и връхните части на клонките вече са твърди, като се вгризват често откъм ямичката на дръжката.

Пеперудите от второто поколение започват да летят от края на юни началото на юли и завършват до средата на август. Гъсениците от това поколение се хранят с месестата част на плодовете.

Пеперудите от третото поколение летят през август и завършват летежа до средата на октомври. Те снасят яйцата си по кората, най-често в основата на клонките и около разклоненията им. Излюпените гъсеници се хранят с плодовете или вътрешността на пъпките и презимуват втора и трета възраст в копринено пашкулче.

През пролетта две третирания

За да е ефективна борбата с прасковения клонков молец, се извършват редовни третирания през цялата вегетация. Препоръчително е те да се правят след сигнал на местните служби, които наблюдават развитието на неприятеля.

През пролетта трябва да се направят две пръскания. Първото е непосредствено преди разпукването на цветните пъпки. Второто, ако се налага, веднага след прецъфтяването.

Сред разрешените инсектициди за борба с прасковения клонков молец са: вазтак нов 100 ЕК, дурсбан 4 ЕК, короген 20 СК, суми алфа 5 ЕК и др.

Първите пръскания срещу анарзията са от изключително значение, тъй като ако се намали плътността на зимуващото поколение, после борбата е по-лесна.

СЛЕД ЦЪФТЕЖА

Задължително след прецъфтяване на прасковите, направете пръскане на дръвчетата, особено ако не сте пръскали преди това

Листните въшки да не се подценяват

Вредят от много рано

Още с набъбването на пъпките на прасковата листните въшки започват да се излюпват. Отначало ларвите смучат сок от пъпките, а след това - от долната страна на листата.

Вследствие на вредата нападнатите листа се завиват към долната им повърхност, успоредно на главната жилка. Най-често въшките нападат листата от връхните клонки на дръвчето. Нападнатите листа са силно накъдрени и събрани, част от тях пожълтяват и окапват.

Някои от листните въшки не нападат листата, а се развиват по ствола и долната страна на скелетните разклонения. Те смучат сок от кората и отделят медена роса.

Борба срещу листните въшки също трябва да се извършва редовно, за да се намалят поколенията, които често са над 10 за една година.

Третиранията започват още преди цъфтежа на овощните култури и продължават според плътността на неприятеля.

Подходящи инсектициди са: аскот, дантоп 50 ВП, калипсо 480 СК, карате експрес ВГ, крисант ЕК и др.

Още от Овошки
0

Често по овощните дръвчета се забелязва хлороза, като причините за нея може да са от различно естество. Симптомите лесно се разпознават, тъй като се изразяват в пожълтяване или побеляване на листата

0

За да се справите с червения овощен акар, е необходимо да се спазват добрите практики за отглеждане на дръвчетата. * Почвена обработка за унищожаване на растителните остатъци и осигуряване при

0

Най-опасен е за ябълката Червеният овощен акар се среща в овощните градини в цялата страна. Той причинява най-голяма вреда по ябълката, но може да нападне и лозите

0

Листните въшки вече са в овощната градина и нападнаха младите листа на дръвчетата. Най-често вредителят може да се забележи по връхните части на растенията, където завива листата

0

Овощните дървета са в процес на активно нарастване на различните растителни части, а също и на плодове, при плододаващите вече. Затова подхранването и напояването са от съществено значение за

Последни новини
0

През денонощието със слаб до умерен, в Източна България и северно от планините с умерен до силен вятър от юг-югозапад, ще се пренася топъл въздух. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде

0

През следващото денонощие със слаб до умерен, в Източна България и северно от планините с умерен до силен вятър от юг-югозапад, ще се пренася топъл въздух

0

Пържено пиле, маринован червен лук и сос от таратор Продукти: 2 листа тънък арменски хляб (лаваш), кисели (мариновани) краставици, натурално кисело мляко, пилешко филе на скара

0

Много засищащ и лесен за приготвяне Продукти: 500 г агнешка кайма, 500 мл бульон, 2 суп. лъж. брашно, морков, 130 мл прясна мляко, 50 г масло, 700 г картофи, 2 суп. лъж. доматена паста, 1 суп. лъж

0

ДФ „Земеделие“ преведе близо 2,7 млн. лева (2 668 295 лв.) на 247 земеделски стопани, кандидатствали по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зелената среда на централата е създавана със строителството на блоковете Над 4000 засадени дървета и защитна растителност на повече от 1200 дка правят зелената система на атомната централа Ако сте в АЕЦ “Козлодуй”, пътя ви може да пресече таралеж. Това ни се е случвало. В района около атомната централа на повече от 16  000 дка зелени площи може да

Останалите промени нямали ефект върху разпространението на вируса - неутрални били Британски генетици излизат с обнадеждаваща новина за новия коронавирус SARS-CoV-2. Няма доказателства, че мутациите му увеличават неговата заразност и смъртоносност, съобщават те в проучване, което очаква независима научна рецензия

Лили Иванова отново изрови старо фото и го пусна във фейсбук страницата си. Този път е снимана с друг легендарен изпълнител - Емил Димитров. Фотото е от 7 юни 1974 г. и е момент от награждаването и галавечерта на “Златният Орфей”. Тя току-що е спечелила голямата награда в конкурса за изпълнители, а починалият през 2005 г