И срещу двете се налагат редовни третирания, които се правят през цялата вегетация на овошките.
Струпясване по ябълка и круша
Болестта напада листата и плодовете
Струпясването е най-опасната болест по ябълките и крушите. Причинява се от гъба и при благоприятни условия за развитие може да унищожи почти напълно реколта. Болестта се развива още с развитието на дърветата през пролетта и продължава до окапването на листата им.
Симптомите се наблюдават по листата и плодовете, а понякога и по зелените леторасли.
По листата се образуват кафяво-зелени петна. Те са точковидни, неправилно закръглени. Заразените листата пожълтяват и падат.
По плодовете се развиват същите петна, които по-късно некротират. Мястото на заразата спира да нараства и се деформира, а тъканите се напукват. Заразените плодове не могат да се съхраняват по-продължително време.
Струпясването напада накои сортове повече, други - по-малко. Сред устойчивите на болестта са: Флорина, Джонатан, Английска ренета, Молиз делишес, Глостер и др. Сред най-силно чувствителните са: Червена и Златна превъзходна, Айвания и Сраткримсон.
Да се пръска редовно, през цялата вегетация
За да се опазят ябълковите и крушовите дръвчета от струпясвне, се налага да се третира. Препоръчително е пръсканията да се правят редовно през цялата вегетация. Схемата е две третирания преди цъфтежа, едно в края и няколко след прецъфтяването.
Фунгицидите, които са разрешени за борба със струпясването са много. Те са с различен механизъм на действие, както и с различен карантинен срок. Такива са: шампион 50 ВП, тирам 80 ВГ, скор 250 ЕК, дитан М-45, бордо микс 20 ВП, витра 50 ВП, шавит Ф72 ВДГ, фунгуран ОН 50 ВП, дифкор 250 ЕК и др.
Основните правила, от които овощарите трябва да се ръководят, са:
Първоначално да се използват предпазни фунгициди, които са контакти, а по-късно, когато има наличие на зараза - лекуващи, които са системни.
В началото на вегетацията се третира с продукти, които са с дълъг карантитен срок, а преди узряване - с по-къс.
Брашнестата мана е важна болест
Развива се при висока влажност
Брашнестата мана е другата икономически важна болест по ябълката. И тя се причинява от гъба. Симптомите на болестта се наблюдават по всички растителни части - леторасли, листа, цветове, но много рядко по плодовете.
За да се развие заразата, е необходима висока влажност на въздуха. Затова болестта се наблюдава по-често в районите с водоеми или след продължителни валежи. В местата с по-сух климат - болестта се разпространява по-рядко или засяга много малка част от дръвчетата.
Болестта може да се проявява в две форми - системна и локална.
Когато дръвчетата са засегнати от системната форма, която се появява още през пролетта, заразените пъпки спират развитието си. Ако са се развили леторасли, те са белезникави, с нагънати листа, които по-късно изсъхват и опадат.
Ако се прояви локалната форма, заразата може да обхване всички зелени части. Получават се неправилно закръглени сиво-бели налепи, които по-късно потъмняват. Когато болестта засегне плодовете, се наблюдават мрежести напуквания по повърхността им.
Някои сортове имат умерена устойчивост срещу болестта - Молиз делишес, Старк, Глостер, Фуджи. Други сортовете са устойчиви - Демократ, Прима, Озарак голд.
Какви мерки да се предприемат
За да се ограничи заразата, е препоръчително да се предприемат агротехнически мерки и химически средства.
Първото третиране на дръвчетата трябва да се извърши преди пъпките да се разпукат. Следващите две пръскания може да се комбинират с тези срещу струпясването. В края на цъфтежа също се пръска. През вегетацията се извършват още около 7-8 третирания.
Подходящи продукти са: белис, строби ДФ, козавет ДФ, луна експирианс, систан 20 ЕВ, скор 250 ЕК, тиовит джет 80 ВГ и др.
СИЛНА ЗАРАЗА
Често струпясването и брашнестата маса може да се развиват едновременно. Някои от фунгицидите са одобрени за борба и срещу двете болести.
Коментари