И срещу двете се налагат редовни третирания, които се правят през цялата вегетация на овошките.

Струпясване по ябълка и круша

Болестта напада листата и плодовете

Струпясването е най-опасната болест по ябълките и крушите. Причинява се от гъба и при благоприятни условия за развитие може да унищожи почти напълно реколта. Болестта се развива още с развитието на дърветата през пролетта и продължава до окапването на листата им.

Симптомите се наблюдават по листата и плодовете, а понякога и по зелените леторасли.

По листата се образуват кафяво-зелени петна. Те са точковидни, неправилно закръглени. Заразените листата пожълтяват и падат.

По плодовете се развиват същите петна, които по-късно некротират. Мястото на заразата спира да нараства и се деформира, а тъканите се напукват. Заразените плодове не могат да се съхраняват по-продължително време.

Струпясването напада накои сортове повече, други - по-малко. Сред устойчивите на болестта са: Флорина, Джонатан, Английска ренета, Молиз делишес, Глостер и др. Сред най-силно чувствителните са: Червена и Златна превъзходна, Айвания и Сраткримсон.

Да се пръска редовно, през цялата вегетация

За да се опазят ябълковите и крушовите дръвчета от струпясвне, се налага да се третира. Препоръчително е пръсканията да се правят редовно през цялата вегетация. Схемата е две третирания преди цъфтежа, едно в края и няколко след прецъфтяването.

Фунгицидите, които са разрешени за борба със струпясването са много. Те са с различен механизъм на действие, както и с различен карантинен срок. Такива са: шампион 50 ВП, тирам 80 ВГ, скор 250 ЕК, дитан М-45, бордо микс 20 ВП, витра 50 ВП, шавит Ф72 ВДГ, фунгуран ОН 50 ВП, дифкор 250 ЕК и др.

Основните правила, от които овощарите трябва да се ръководят, са:

Първоначално да се използват предпазни фунгициди, които са контакти, а по-късно, когато има наличие на зараза - лекуващи, които са системни.

В началото на вегетацията се третира с продукти, които са с дълъг карантитен срок, а преди узряване - с по-къс.

Брашнестата мана е важна болест

Развива се при висока влажност

Брашнестата мана е другата икономически важна болест по ябълката. И тя се причинява от гъба. Симптомите на болестта се наблюдават по всички растителни части - леторасли, листа, цветове, но много рядко по плодовете.

За да се развие заразата, е необходима висока влажност на въздуха. Затова болестта се наблюдава по-често в районите с водоеми или след продължителни валежи. В местата с по-сух климат - болестта се разпространява по-рядко или засяга много малка част от дръвчетата.

Болестта може да се проявява в две форми - системна и локална.

Когато дръвчетата са засегнати от системната форма, която се появява още през пролетта, заразените пъпки спират развитието си. Ако са се развили леторасли, те са белезникави, с нагънати листа, които по-късно изсъхват и опадат.

Ако се прояви локалната форма, заразата може да обхване всички зелени части. Получават се неправилно закръглени сиво-бели налепи, които по-късно потъмняват. Когато болестта засегне плодовете, се наблюдават мрежести напуквания по повърхността им.

Сортът Фуджи има умерена чувствителност на брашнеста мана
Сортът Фуджи има умерена чувствителност на брашнеста мана

Някои сортове имат умерена устойчивост срещу болестта - Молиз делишес, Старк, Глостер, Фуджи. Други сортовете са устойчиви - Демократ, Прима, Озарак голд.

Какви мерки да се предприемат

За да се ограничи заразата, е препоръчително да се предприемат агротехнически мерки и химически средства.

Първото третиране на дръвчетата трябва да се извърши преди пъпките да се разпукат. Следващите две пръскания може да се комбинират с тези срещу струпясването. В края на цъфтежа също се пръска. През вегетацията се извършват още около 7-8 третирания.

Подходящи продукти са: белис, строби ДФ, козавет ДФ, луна експирианс, систан 20 ЕВ, скор 250 ЕК, тиовит джет 80 ВГ и др.

СИЛНА ЗАРАЗА

Често струпясването и брашнестата маса може да се развиват едновременно. Някои от фунгицидите са одобрени за борба и срещу двете болести.