В започналото пролетно настъпление тръгна цяла армия от машини и устройства с щадящи почвата и околната среда работни органи и системи

Любомир Коралов

В започналата вече пролетна кампания на предна линия на задължителните агротехнически мероприятия се редуват множество прочвообработващи инвентари. Отпред са различни видове култиватори за средна и дълбока обработка на почвата, които извършват смесване на растителните остатъци и подготвят подходящи сеитбени легла за пролетните култури. Освен култиватори в действие влизат и нови типове разрохвачи, продълбочители, компактори и други. Минават и тороразпръскващи машини. Следва ново култивиране за по-фина обработка. Всичко това се прави, за да се заравни обработваната повърхност, да се раздроби и уплътни горния почвен слой.

Само по себе си уплътняването на почвата води до изменение и подобрение на нейните физични свойства, което се отразява върху развитието на посевите, нуждаещи се от по-добра аерация. Задължително е аерирането да става в началото на съответния сезон - през есента или ранна пролет. Ползите от него са:

- водата и въздуха по-лесно насищат почвата

- премахва плевели и презимували неприятели

- подобрява дренажа на горния почвен слой

- увеличава нитрификацията и намалява окисляването

- по-пълно абсорбиране на торовете, по-високи добиви.

За започналото пролетно настъпление работи цяла армия от машини. В тях има заложени и твърде важни екологични качества - те вече са устройства с подчертано щадящи почвата и околната среда работни системи. Освен надеждност и многофункционалност в тях са заложени висока маневреност, прецизно раздробяване на буците, премахване на появили се плевели, подобряване на проникването на тора и т.н.

При предсеитбените обработки инветарите успешно разрохват почвената кора, аерират обработваните площи, грижат се за въздушния и воден баланс в плодородната земя.

Както при плужната обработка, така и при безорните технологии чрез аерирането се гарантира нормалния растеж на културите. Поради различни климатични изненади, които в последно време са често явление, се получават засушавания или развитие на почвени капиляри, спичане на почвата въздушни джобове. Всичко това пречи и на водната, и на кислородната циркулация. За да се избегнат негативни процеси специалистите препоръчват да се извършва тази, сравнително по-рядко прилагана от нашите земеделци, операция - аерирането на почвата.

Специалистът в областта на агротехниката инж. Рашид Узунов споделя, че макар и бавно аерацията вече навлиза в практиката на нашите земеделци. Те се убедиха, че разбитите буци и разтрошената почвена кора са нужни за растенията. Почвата се зарежда с кислород, без който развитието на посевите е или затруднено, или невъзможно. По своя характер това е щадяща земята дейност. Обичайно се прави наесен след жътвата или в ранна пролет в рамките на предсеитбената подготовка, както и след поникването на семената. Прави се с иглени брани или култиватори, както и с разрохвачи, продълбочители, фрези, ротационни окопни брани и други аератори. Те могат да работят върху всякакъв тип почви

Техните работни ширини варират от 2-3 до 12 м. Може и повече. Нужни са трактори с мощност от 30 до 120 к.с. Аериращият инвентар разрохква, подравнява, поддържа нормалната структура на почвата, почиства от плевели и от зимували неприятели. И още, чрез аерирането се разбиват образувалите се в почвата капиляри, по които се изпарява влагата и се нарушава нормалния въздухообмен. Търси се и се постига подобряване на плодородието на почвата чрез по-добрата й снабденост с въздух и влага, споделя специалистът в областта на агротехниката Тодор Димитров.

Климатичните промени и по-конкретно засушаването оказва съществено влияние при избора на техника. Забелязва се увеличение на търсенето на дълбоко разрохквачи и продълбочители, които спомагат за аерирането. Много полезен е разрохквачът на Раломекс, модел РН-3,0 ППР. Той е навесен с пружинен предпазител на работния орган. Предназначен е за късно есенно и ранно пролетно дълбоко разрохкване на почвата.

Работните органи са с пружинна защита и работят на принципа "non-stop". Дълбочината на работа е до 50 см. Ползването на разрохквач подобрява възможността на почвата да пази влагата и въздуха в нея, уточнява инж. Узунов.

Положителна роля за аерирането на почвата могат да имат и машини като окопния култиватор, сгъваем модел, 6-редов КОВ-4,2 SХ. Предназначен е за междуредово окопаване на високостеблени пролетни култури - царевица, слънчоглед и др. при междуредие 70-80 см. Той може да се настрои и на междуредие от 45, 60 или 110 см. Подобрява достъпа на въздух до кореновите системи на растенията

Окопните култиватори са 4, 6, 8 и 12 редови и се агрегатират с трактори с мощност от 40 до 120 к.с.

И в приоритетите, и в портофолиото на множество компании, произвеждащи инвентари за аериране все повече навлизат различни модели иглени аератори, продълбочители, чизелови култиватори, окопни брани, които конструкторите често комбинират помежду им. Последните години фирмите производителки и вносителки на агротехника поставят акцент върху машини за поддържане на почвеното здраве и чрез прецизно култивиране, и чрез качествено брануване, и чрез навременно аериране на обработваеми площи, пасища, ливади и т.н. Те усъвършенстват продукцията си с идеята да се удовлетворят нарастващите изисквания на земеделските стопани за технологични, високопроизводителни, икономични почвообработващите машини. Така че с тях да се постига:

- по-висока рентабилност

- икономия на време и финансови средства

- по-бързо адаптиране към правилата, налагани с новата зелена стратегия на ЕК.

Един от познатите аератори на българския пазар е Scariflex Max на белгийската фирма JOSKIN. Неговата производителност и ефективност е доказана през последните години. Той аерира отлично работните площи и с него могат и да се регенерират ниви и пасища. За целта той е снабден с агресивни работни инструменти, проникващи дълбоко в почвата. Предназначението му е да разрохва повърхностния почвения слой. Това позволява на кислорода да прониква в почвата и да стимулира нормалното израстване на растенията. В резултат добивът от съответната култура нараства при минимални разходи за поддръжка. Белгийската фирма е разработила модели с различни модификации и комбинирани аератори от типа 2 в 1. Някои от тях са отлична комбинация между брана за разхвърляне на тор, пасищен аератор и верижна брана.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Разнообразните аериращи машини са представени у нас от такива известни в страната дилъри и производители на най-модерна техника като Раломекс, гр. Завет, Мадара, Шумен, Агритоп, Меркурий Агро, Велико Търново, Агротайм техник, гр. Исперих, Земтех, Варна, СД "Драганови", Пловдив, Булагро груп, Стара Загора и др.

Те предлагат на агропазара известни и доказали качествата си марки от Италия, Дания, Белгия, Полша, Австрия, Украйна и т.н.

Тяхната продукция отговаря на изискванията за разнообразие и качество на обработките, както и на екологичните правила, съобразени със зелената стратегия на ЕК. Това са машини, които извършват щадящи почвообработки и оптимална адаптация на почвата при стресови ситуации.

В тях са заложени възможности за опазване хигиената на полето. В същото време отговарят на свитите инвестиционни планове на земеделците, които се опитват хем да реагират адекватно на климатичните и пазарни промени, хем да оцеляват в тежката конкурентна битка с колегите си от запад и изток.