Собственичката на птицеферма за производство на пилешко месо – французойката Изабел Лебальо, се тревожи от сключването на търговския договор между ЕС и Великобритания, съобщава ntdtv.ru. Тя се опасява, че след Брекзит Лондон ще снижи стандартите и тогава има опасност Франция ще се наводни с евтино и нискокачествено птиче месо.
В птицефермата си в Западна Франция Лебальо отглежда 250 хил. бройлера. Тя смята, че Великобритания може да намали стандартите, ако сключи търговско споразумение и със САЩ. А в Щатите е практика обработването на птичето месо в хлор и производството на говеждо месо с употреба на хормони. В ЕС не постъпва подобна продукция, тъй като тук стандартите са по-високи.
Освен това френските фермери се опасяват, че след сключването на търговското споразумение Великобритания ще намали вносните обеми на френско птиче месо. А това ще доведе до пренасищане на местния пазар и до падане на цените.
А председателката на френската Национална птицевъдна асоциация Ен Ришар съветва много да се внимава по време на преговорите с Великобритания за митата. Трябва да можем да запазим възможностите си за износ на пилешко месо. И второто и най-важното нещо – Великобритания е длъжна да запази равнището на хигиенни стандарти като в ЕС.
Английското правителство уверява, че при никакви условия няма да намали стандартите при производството на храни. Но в същото време не може да обещае, че няма да допусне на вътрешния си пазар американско птиче месо, обработено с хлор.