Въпросът е в топ 10 на най-задаваните

Сред най-честите въпроси, които ни задават любителите овощари, е как могат да си присадят орех.

За да се случи това, първо трябва да сте си отгледали семеначе в градината. Второто условие е да се снабдите с калеми или пъпки от сорт, който харесвате и целите да постигнете.

Препоръчително е калеми да се вземат от маточни дървета на ценни орехови сортове. Те трябва да се изрязват само от напълно узрели леторасли, които са видимо здрави.

Облагородяването може да се направи по всички познати методи на присаждане, като на останалите овощни видове - на калем, на седло, на разцеп, на кози крак, на копулация - обикновена и подобрена и др.

Присаждане сега на будна пъпка

Извършва се с калеми

В зависимост от срока на извършване, присажданенто бива на будна или на спяща пъпка.

През пролетта присаждането се извършва на будна пъпка.

Препоръката е операцията да се направи по време на цъфтежа на ореховото дръвче. Използват се калеми, събрани през зимните месеци и съхранявани на хладно място. Ако присаждането се осъществи по-късно, чак в края на май или началото на юни, трябва да се използват калеми от едногодишни леторасли. Тъй като пъпките, които се се прихванали, покарват през същия вегетационен период, методът се нарича присаждане на будна пъпка.

Как са прави в 3 основни стъпки

На кората на подложката на мястото на присаждане се правни Т-образен разрез до дървесината. Той трябва да е дълъг 2-3 см.

С езичето на овощарско ножче, се отваря леко горната част н аразреза.

Пъпката, която ще се присажда, се изрязва с щитче. За целта резникът се зарязва на 1.5-2 см под пъпката и на 0.5-1 см над нея. Щитчетата се изрязват с тънка част от дървесината.

ЖЕЛАНАТА ЯДКА

Целта на облагородяването на орех е да се отглежда определен желан сорт. Най-често целите при ореха са черупката да е лесно чуплива, за да може да се изважда ядката, която път трябва да е голяма и вкусна.

СРОКОВЕ

Присаждането на орех може да се направи или рано през пролетта или през лятото - юли, август, дори до септември. В първият случай се извършва чрез калеми, а при вторият - чрез окулиране.

Подходящ метод е на прозорче

Прави се чак през лятото

Според специалистите най-подходящо е орехът да се присажда на прозорче. Процедурата се извършва от август до средата на септември.

За подложка трябва да се избере едногодишно семеначе. Дебелината на стъблото в мястото на окулирането да около 15 мм. Препоръчително е 3-4 дни преди присаждането то да се полее.

Калемът се взима от здраво дърво от желания сорт непосредствено преди присаждането. Той трябва да е добре узрял, със зелено-кафяво оцветяване на кората и с дебелина 12-14 мм.

Как се извършва операцията:

Прави се напречен отрез върху подложката. След това с по един надлъжен срез от двете страни кората се отделя от дървесината, за да се оформи прозорчето.

От средната част на калема се избера пъпка и на нея се правят два напречни и надлъжни отреза. Кората леко се забелва и щитчето с пъпката се отделя чрез завъртване на ръката и притискане към калема.

Щитчето се поставя в прозоречното на подложката, като от двете му страни се реже по малко. Прави се стегната превръзка.

Важно!

Присадената подложка се загърля веднага с почва до долния край на превръзката, така се намалява изпарението на влага. Щитчето се покрива с пръст.

За да се предпазят от измръзване през зимата, пъпките се загребват през ноември. Окулантът се покрива с пръст на два пъти съответно с 5 и 10 см почва или пясък.

Напролет при прихващане частта над пъпката се изрязва.

От дървото падат всичките листа

Каква е причината

Въпрос:

От няколко години листата на ореха през лятото изсъхват и окапват. След това се образуват нови листа, но няма плодове. Това се случва вече 3 години поред. Каква е причината?

Кирил Якимов, Полски Тръмбеш

Отговор:

За съжаление нямаме отговор на въпроса. Тава може да се наблюдава през пролетта, когато е имало силни мразове в периода на разтваряне на листните пъпки. По-късно поникват нови листа.

Такъв случай, сме заснели (снимката). През пролетта листата, които вече са започнали да се развиват, са били поразени от студ и са изсъхнали.

При евентуална зараза може да се получи частично опадване на листата, казват специалистите по растителна защита. Пълно обезлистване обаче не се причинява от никоя болест по ореха.