Това променя картината на потребление и продуктивните показатели на стадото

Честотата на доставка на фураж е важна стратегия на съвременното управление на млечните крави тъй като това влияе на потреблението на фураж, на физиологията на храносмилане, на здравословния статус на животните, на хормоналния им профил, на млекопроизводството, на устойчивостта към топлинен стрес и в крайна сметка на печалбата, уточнява експертът Салах Х. Исмаил в allaboutfeed.net. Той разглежда аспектите на различни равнища на честотата на хранене на млечните крави.

Резултатитe от експерименти показват, че увеличената (два пъти) честота на хранене на кравите дава възможност на изравнен достъп до фураж през деня в сравнение със ситуацията, когато фуражът се предоставя само един или два пъти дневно, а също така променя картината на потребление на фураж и на влиянието й върху здравето на животното.

Кравите пробират фуража по-малко при по-честото му подаване.

Когато млечните крави "сортират" фуража, те обикновено избират по-дребните частици. А тъй като по-дългите фуражни частици са важен източник на влакнини, избирателното ядене повишава риска от това кравите да не получат достатъчно количество целулоза за поддържане на "здравата" функция на търбуха им.

Когато животните се хранят 4-6 пъти дневно, в търбуха им се наблюдава стабилно равнище на pH в рамките от 5,5 до 5,8, но ако се хранят само 1-2 пъти дневно, pH скокообразно варира от 5,1 до 7.1.

За какво говори това? При стабилно равнище на рН в търбуха усвояемостта на хранителните влакна е много по-добра заради повишената микробна активност в търбуха, което е следствие от повишеното енергийно равнище, необходимо за такава активност.

По-честото хранене също така намалява количеството амоняк, образуващ се в търбуха след преработката на протеина, а съответно и отделянето на газове.

Има опасения, че еднократното дневно хранене създава предпоставки за подостра ацидоза на търбуха

И обратното - постоянното постъпване на хранителни вещества в търбуха в продължение на целия ден спомага за правилно функциониране на търбуха, което намалява риска от този сериозен здравословен проблем в кравефермата.

Отчитат се и редица хормонални промени свързани с честотата на хранене. Намаляването на секрецията на инсулин е отчетено при групи животни, получавали по-често фураж, което помага за производството на кланични трупове с много мускули и малко мазнини, тъй като инсулинът е положително свързан с образуването на кланични мазнини.

Освен това намаленото производство на хормони на щитовидната жлеза при често изхранване помага да се намали скоростта на метаболизъм и следователно подобрява използването на енергията на растеж и за други продуктивни цели.

В едно от изследванията при по-често хранене производството на мляко се увеличило с 3% а концентрацията на млечни мазнини - с 8%, основно заради потреблението на по-голямо количество влакнини. По този начин се увеличава изработването на оцетна киселина, която е предшественик на синтеза на млечна мазнина. Но няма никакви доказателства, че промяната на кратността на хранене се отразява на концентрацията на млечни протеини и на лактоза.

Увеличената кратност на хранене предпазва кравите от климатични стресове

В горещините това спомага за намаляване на изработването на топлина за сметка на равномерното поглъщане на хранителни вещества и на разпределение на енергията от храненето за по-дълъг период от време.

Честото хранене на кравите, подложени на топлинно натоварване, също така поддържа равномерната ферментация на търбуха, осигурява по-високо потребление на концентриран фураж без намаляване на рН на търбуха.

През зимата, когато кравите са подложени на въздействието на ниските температури, честото подаване на храна задоволява удвоените потребности на едрия рогат добитък от калории, като това е ефективна профилактика, особено при телетата.

Потребявайки по-малки обеми храна по-често, телетата са по-устойчиви на диария или на нарушения на храносмилането независимо от климатичните условия през цялата година.

И най-накрая, но не и по важност - потенциалът за печалба: 97,1% (34 от 35) от телетата от групата за многократно хранене (4 пъти дневно) са преведени в дойното стадо в сравнение с 80% (28 от 35) телета на същата възраст, които са хранени само два пъти дневно.

По-често хранените крави произвеждат с 3% повече мляко с 8% по-висока масленост основно заради потреблението на по-голямо количество влакнини.
Снимка: Twitter
По-често хранените крави произвеждат с 3% повече мляко с 8% по-висока масленост основно заради потреблението на по-голямо количество влакнини. Снимка: Twitter