С няколко прости помощника можете да спестите време, да намалите ожулените кокалчета и да държите машините си далеч от сервизите

Тъй като съвременното селскостопанско оборудване става все по-голямо и сложно, на земеделските производители се налага да разширят своя инвентар. Трябва да си подсигурят някои аксесоари, за да се справят с основната поддръжка и ремонти.

В повечето стопанства не е икономично да разполагате с кутия за инструменти, пълна с всеки размер гаечен ключ, отвертка и специален инструмент. Но е икономично да имате подбор от инструменти, които ви позволяват да поддръжате и поправяте част от нещата сами. Ето няколко основни помощника, които могат да спестят време, да намалят ожулените кокалчета и да държат машините ви далеч от сервизите.

Ударен гаечен ключ

Болтовете на колелата на трактори със задвижване на четирите колела изискват сериозен въртящ момент за сваляне и инсталиране. Изберете ударен ключ, който осигурява поне 1000 ft.lb въртящ момент. Няма да сбъркате и с по-висок. Дръжте ударния гаечен ключ, смазан с висококачествено въздушно инструментално масло между употребите.

За безопасност и издръжливост, използвайте черни ударни гнезда, а не хромирани за ударния гаечен ключ. В крайна сметка ще се нуждаете от метрични и стандартни гнезда, както и квадратни такива.

Въздушен компресор с голям капацитет

Ударните гаечни ключове изискват най-малко 10 кубически фута в минута въздух. Двустъпалният въздушен компресор с мощност от 220 волта и 5 к.с. на 60-литров резервоар вероятно е добра отправна точка за осигуряване на достатъчно въздух, така че големите въздушни инструменти да могат да работят с пълна мощност.

Mаркуч за въздух, фитинги и съединители

Традиционният маркуч за въздух с вътрешен диаметър 9,5 мм, фитингите и съединителите намаляват въздушния поток и служат за пренос на въздух, маслени изпарения, вода и неагресивни флуиди.

Не забравяйте да купите маркуч с гумено покритие, тъй като тези с пластмасово са по-икономичен вариант, но се сковават при студено време и имат навика да се оплитат по-лесно.

Пневматично - хидравличен крик

Ръчното изпомпване на 20-тонен хидравличен крик за бутилки отнема време и много работа. 20-тонен пневматично-хидравличен крик лесно повдига камиони, трактори и комбайни с натискането на лоста.

Дигитален мултицет

Изхвърлете старата тестова светлина на дядо си, която прилича на заострена отвертка с крушка в дръжката.

Технологията CAN-шина (паралелна шинна система) на съвременното селскостопанско оборудване работи на напрежение между 4 и 5 волта, което е от съществено значение да можете да измервате точно напрежението. Същото е и с електрическото съпротивление.

Комплект гаечни ключове

Голямото оборудване е с големи гайки и болтове, изискващи стандартни гаечни ключове от 13/8" до 2" и метрични от 30 до 50 мм. Изберете професионален качествен комплект гаечени ключове, които да са достатъчно издръжливи за ежедневна употреба.

Бустер

Със селскостопанска техника, разпръсната по множество ферми, запалването на машина с паднали батерии може да бъде предизвикателство. Бустерът осигурява скок, когато не можете да стигнете друго превозно средство достатъчно близо, за да използвате кабели за ток и на места, където електрическите контакти не са налични за конвенционално 120 волта захранване.

Трион за метал

Дядо използва ножовка и менгеме за всички свои нужди за рязане на метал. Днес е по-лесно да използвате трион за рязане на метал с 14" абразивно острие, за да режете всичко - от шпиндел до валовете на карданния вал.

По-евтините триони могат да се справят с квадратни разрези на тънък метал. Триони с по-висока цена предлагат повече сила и опцията за скосени и ъглови рязания в по-дебел метал.