Cenio е олекотен и мултифункционален стърнищен навесен култиватор с технология от следващо поколение

На агропазара се появи новият навесен култиватор Cenio, който бе представен миналата година на Агритехника 2019 в Хановер. Със своя олекотен, но изключително гъвкав дизайн, този стърнищен култиватор се явява крайно звено на гамата навесни култиватори на Amazone и е нещо като "малък брат" на по-мощния също многофункционален Cenius. Култиваторът Cenio се предлага с работни ширини от 3 м, 3,5 м и 4 м при безкомпромисна ефективност и може да се използва с трактори с мощност на двигателя от 105 до 190 к.с. Въпреки изключително стабилно конструираната му рама при Cenio е необходима значително по-малка повдигаща сила в сравнение с други култиватори. Това го прави идеалният инструмент за обработване на почвата с малки до средни трактори.

Cenio може да се използва при различни работни дълбочини в диапазона от 5 до 25 см за плитка обработка на стърнища, както и за средно дълбоко хомогенизиране или разрохкване на почвата. Когато бъде агрегатиран към трактор, култиваторът предлага по-висока степен на гъвкавост благодарение на двойните точки на съединяване, разположени на различни височини както за горната, така и за долната връзка. Резултатът от това е идеална точка на теглене и винаги може да се постигне достатъчна височина на повдигане дори и с по-малки трактори. Освен това болтовете от категория 3 при долната връзка се въртят както навътре, така и навън, за да се осъществява бързо превключване между стандартните размери от категория 3 или 3N.

Макар и с разстояние между зъбците от едва 30 см машината работи без никакво задръстване дори когато са налице солидни количества остатъци от селскостопански култури, като надеждно интегрира наличните органични материи в почвата. При версията Cenio Special култиваторът е оборудван със защита от претоварване под формата на самосрязващ се болт. При Cenio Super защитата от претоварване се състои от наскоро разработена система за автоматично освобождаване при камъни, изградена със сила на освобождаване от 450 кг, което отговаря на най-високите стандарти в бранша. Това гарантира, че се поддържа неизменна работна дълбочина дори и при най-сухите и сурови условия.

Зъбците на Cenio са с познатия извит профил, използван при Cenius. А благодарение на тази специална форма на работния орган, който внимателно повдига почвата в правилната точка и не се измества към по-остър ъгъл на захващане, докато не бъде достигната зоната на направляващата планка, Cenio от една страна работи много равномерно и по този начин пести гориво, а от друга страна тази форма на зъбците води до ненадмината способност за хомогенизиране на остатъците от селскостопански култури.

В зависимост от приложението се предлагат всички добре познати от Cenius работни органи. Ето защо машината може да се използва за плитка обработка на стърнища с крилчатия работен орган C-Mix, както и за по-дълбоко култивиране с работна дълбочина до 25 см с помощта на работния орган C-Mix от 80 мм. Удобната система за бърза смяна на работни органи C-Mix Clip е налична и при Cenio.

Работната дълбочина на назъбения елемент се настройва механично на самата машина, като съществува опцията и за хидравлично нагласяне от кабината на трактора, което осигурява на водача добра ориентация и му позволява да реагира бързо и комфортно при различните ситуации, които възникват в работния процес.

Опционално се предлага прецизен заривач който да подравнява повърхността зад зъбците. Адаптира се оптимално към контурите на терена и също е защитен от препятствия благодарение на пружинното окачване. За работа на терени с голям процент остатъци от селскостопански култури се предлагат ситно назъбени вдлъбнати дискове с диаметър от 410 мм. При тях се наблюдава висока степен на самозадвижване, а в същото време предлагат добро разтрошаване на почвата и разполагат с лагери, които не се нуждаят от поддръжка.

Изравняващият елемент може много лесно да се нагласи, било то ръчно чрез поставяне на болта в отвора от двете страни на машината или за оптимален комфорт, или за автоматично при промяна работната дължина на култиватора.

Крайният потребител има възможност да избере най-подходящия валяк за уплътняване от 10 варианта. Валяците се свързват с култиватора посредством скоби с доказалата се система за бърза смяна, така че валяците може светкавично да се подменят, за да се нагодят към променливото състояние на почвата.

Когато се налага засяване на междинни култури директно в обработено стърнище, Cenio може по заявка да бъде оборудван с универсалната сеялка за междинни култури GreenDrill 200.