Китайският Институт за ветеринарни изследвания в Харбин съобщи, че е разработил ваксина срещу африканската чума по свинете (АЧС), която според лабораторните изследвания е безопасна и ефективна. Изследователите са премахнали 7 сенни сегмента от вируса, за да постигнат това.
Откритието е публикувано в научна статия, публикувана в Science China Life Sciences. Информационната агенция Bloomberg също съобщи за откритието. От Института Харбин, който е част от Китайската академия на селскостопанските науки (CAAS), уточняват, че с изтриването на поредица от гени от вируса се създава жива ваксина с намалена вирулентност.
В момента това е най-обещаващата ваксина за промишлено приложение и ще осигури важни технически средства за ефективна превенция и контрол на африканската чума по свинете в Китай, съобщават в сайта на Института.
Засега не се знае кога може да бъде налична ваксината за промишлено производство.
Ваксината е тествана върху различни свине без специфични патогени, както и върху свине-майки.
В допълнение ваксината осигурява добра безопасност и за бременни свине-майки. Ваксинацията в ранния, средния и късния стадий на бременността не причинява аборт. Прасенцата, родени след имунизация, не се различава от тази на неимунизираната контролна група.
Своето резюме на научните изследвания учените завършват с думите: „Нашето изследване показва, че HLJ / -18-7GD е безопасна и ефективна ваксина срещу АЧС и като такава се очаква да играе важна роля за контролиране на разпространението на АЧС.“