Стопаните, които очакват средства по схемата за помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците могат да очакват изплащането на държавната помощ от 10 март 2020 г.
Максималният годишен размер на финансовата подкрепа за 2020 г., определен от фонд "Земеделие" е 34 560 000 лева.
Помощта се предоставя годишно за покриване на допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволно поети ангажименти за период най-малко 5 години.
Право на помощта имат стопаните на носачки (от 16-а до 78-ма седмица); родители от всички видове (от 18- а до 60-а седмица); бройлери; пуйки за угояване; гъски и патици (до 12-а седмица).
Те можеха да кандидатстват по четири мерки - за използване на фуражи, съдържащи деоксиниваленол не повече от 2,5 мг/кг., за осигуряване на свободна подова площ не по-малка от 10% над задължителния стандарт за родители, за подобряване на условията за хуманно отношение към птиците по време на транспорт при доставки до кланицата, и за намаляване емисиите на амоняк с 30% чрез добавяне в постелята на силикатни минерали -перлит, алуминосиликати - каолин, бентонит, зеолит  при бройлери.