С черен дроб и чушка
Продукти: 1 малка глава лук, 1 малка зелена салата, 1-2 чаени лъжички винен оцет, 300 г пилешки или телешки черен дроб, 1-2 чушки, 2 1/2 супена лъжица зехтин, сол и черен пипер на вкус, 1-2 ч. лъж. дижонска горчица.
Приготвяне: Нарежете лука на пръстени или полумесеци. Зелената салата я накъсайте с ръце. Сложете лука в купа и добавете оцета. След минута-две залейте с вряла вода, а после изплакнете под течаща студена вода. По този начен ще неутрализирате лютия вкус на лука.
Черният дроб се сварява до готовност или се задушава. Охладете и нарежете на средно големи парчета.
Поставете чушката в намазнена тавичка и печете 20Ц25 минути на 200 градуса. Охладете леко и нарежете на ивици.
В чиния подредете черния дроб с лука, нарязаната чушка и зелената салата. Посолете, поръсете с черен пипер и полейте със зехтин и чорчица.
С телешки черен дроб, краставици и палачинки
Продукти: 400 г телешки черен дроб, 2-3 осолени или мариновани краставички, 1 глава лук, 1 морков, 2 скилидки чесън, 6-7 супени лъжици растително масло, 3 яйца, сол и черен пипер на вкус, 1 суп. лъж. брашно, 35 г орехи, 3 суп. лъж. майонеза.
Приготвяне: Нарежете черния дроб на ивици, краставиците - на малки парченца, а лука - на полумесеци. Настържете морковите на едро ренде, а чесъна смачкайте с преса.
В тиган загрейте 2 супени лъжици олио и запържете черния дроб на среден огън за 7Ц8 минути. Сложете в чиния и охладете. Запържете морковите със същото количество олио за 7-10 минути.
Разбийте яйцата със солта и брашното. Изпържете палачинки в намазнен с масло тиган, за около минута от всяка страна. Охладете малко, навийте на рулца и нарежете на тънки ивици.
В останалото масло задушете лука за 5Ц6 минути. Орехите просушете в тиган без мазнина за минута и ги накълцайте.
В дълбока купа изсипете черния дроб с морковите, краставиците, лука, нарязаните палачинки, чесъна и ядките. Поръсете със сол и черен пипер и подправете с майонеза.
С пилешки дробчета, кашкавал и мандарини
Продукти: 2 яйца, 2 картофа, 1 морков, 1 краставица, 150 г пилешки дробчета, 2 мандарини, 1 малка чушка, 2-3 стръка зелен лук, 1 глава лук, 80 г кашкавал, 1-2 суп. лъж. растително масло, 2 суп. лъжици соев сос, сол и черен пипер на вкус, 2-3 супени лъжици майонеза.
Приготвяне: Сварете яйца твърдо за 10 минути, а картофите и морковите - до готовност. Нарежете на малки парченца. Отделно нарежете краставицата, пилешките дробчета, чушката и двата вида лук. Мандарината разделете на парченца и нарежете. Кашкавалът се настъргва на ситно или средно ренде.
В тиган загрейте олиото на умерен огън и запържете дроба с лука. Полейте със соевия сос и задушавайте за около 10 минути. Охладете.
В дълбока купа смесете всички продукти без кашкавала. Подправете със сол, черен пипер и майонеза. Поръсете отгоре с настъргания кашкавал.
Коментари