Така наречената резитба за плододаване се извършва с цел дървото да дава повече плодове, които обаче да отговарят на големината на съответния сорт. Тя започва още в края на формирането на короната на дървото и продължава през всичките години.

Основната цел на резитбата за плододаване е да се поддържа равновесие между растежа на клоните и формирането на плодове.

Логично е, че с напредване на възрастта на дървото, както и с увеличаването на плодовете короната се сгъстява, а растежът намалява. Това е една от причините за нередовното плододаване при някои видове, т. нар. алтернативно плододоване - най-често през година.

Затова чрез подходяща резитба, при която се подменят или съкращават застаряващите клонки с по-млада дървесина, се стимулира растежът и се подобрява плододаването.

Премахването на част от плодните пъпки не намалява количеството на добива, тъй като дърветата залагат много повече, отколкото са необходими за една нормална реколта.

Ежегодно короната да се просветлява

Премахват се сухи, счупени и болни клонки

Препоръчително е всяка година да се прави резитба за просветляване на короната. Правилото е в началото тази резитба да е по-умерена, за да не се намали добивът и да няма прекалено силен растеж. С напредването на възрастта клоните се сгъстяват, плодовете и листата във вътрешността се огряват по-лошо, което се отразява върху качеството им.

С просветляващите резитби се премахват сухите, счупените и болните клонки. Освен това се реже една от две преплитащи се или успоредно растящи клонки, както и силно застарелите. Резитбата засяга и други по-големи и по-малки клони и клонки, които сгъстяват короната.

Просветляването трябва да започне от периферните и връхни части, където растежът и сгъстяването е най-силно. Не трябва да се прекалява с премахването на обрастващата дървесина в основната част на скелетните клони, защото с това се засилва оголването им и изнасяне на плододаването към периферните зони. По принцип в основата на короната се запазват по-силните клони и клонки, а към връхната част - по-слабите.