Как, кога и защо е необходима ножицата?

Завладяни от задължителните резитби на лозите и овошките, а и докато все още сте набрали скорост с ножиците, решихме да ви разкажем за особеностите на процедурите при лечебните и подправъчни растения.

Основно предимство на детайлното оформяне е, че прави билките по-продуктивни, здрави и ароматни.

Наред с другите аспекти на отглеждането им и тук е важен баланса. Прекаляване с грижите или ножиците няма да даде задоволителни резултати.

Предимства на "подстригването"

Билковата градинка ще дава обилен урожай при правилни грижи, но и ако растенията се подрязват редовно.

Стимулира се развитието на нови клонки и стъбълца, а и се предотвратява цъфтежа, който изисква много енергия.

Поддържа се желана форма, подобрява се общата циркулация на въздуха, пести се място.

Периодично подрязване позволява консумация в свежо състояние, както и добри коиличества запаси (замразени или изсушени билки).

Има възможност за вкокреняване на резници за лесно и бързо размножаване.

Зависи от вида на растението

Ножицата, както всеки инструмент, си има плюсове и минуси. Същото важи и за самата процедура по подрязване на растенията. Излишни и много силни резитби не завършват добре в повечето случаи.

Запомнете това! То малко или много важи за всички растения.

Най-добрият подход е да не се реже повече от една трета от надземната маса на един път.

При билките разграничаваме само 2 основини вида резитби- пензиране (слаба) и отстраняване на голяма част от зелената маса заедно със стъблата (силна).

Видът резитба зависи най-вече от самото растение, растежните му сили и целите на градинаря.

Тревистите може и с пръсти

Стъблата на растения като босилек, стевия, мента, маточина, риган и други не вдървеняват. Някои от тях са едногодишни и растат бързо в рамките само на един сезон.

При тях е най-удачно да се прилага пензиране, а в края на сезона, преди да загинат, да се прибере цялата надземна маса.

През пролетта и лятото се използват само връхчетата на стъблата с най-младите и свежи листенца.

Пензирането провокира компактен растеж и сгъстяване на храстчето.

Как се прави?

Леката резитба на тревисти билки може да се извършва спокойно и без изнтрументи. От растението се отнемат връхни части с една или няколко двойки листа. Именно в тях се съдържат най-много полезни биологично активни вещщества.

Самият отрез трябва да е над възел с оформени листни пъпки или странични разклонения.

Старайте се да оотнемате връхчета равномерно от цялото растение. Така няма да се стигне до прерастване на отделни стъбла. Обикновено, ако редовно използвате свежите връхчета в кухнята, няма да се стигне до това.

Не прекалявайте! И отстранявайте редовно цветовете още с оформянето им. Естествено, ако цветовете са онази част, която се консумира от конкретното растение, се старайте да ги запазите максимално. В такъв случай трябва да знаете, че най-много полезни вещества се натрупват в растителните части непосредствено преди самия цъфтеж или в началните му фази.

Многогодишните понасят по-сериозно изрязване

Розмарин, лавандула, мащерка, дафинов лист са само една малка част от всички лечебни растения, чийто стъбла вдървеняват. Те са многогодишни, лесни за отглеждане и изискват малко по-силни резитби. Такива се прилагат обикновено в началото на топлия сезон. Младите стъбълца са най-ценни и тук.

В интерес на истината тези билки могат да минат и без никакви резитби. Но, за да се поддържат формата и размерите им, се налагат.

Освен това кой отглежда растения без да се облагодетества от даровете им?

Правилното оформяне е от значение

Всички правила на овощарството са в сила тук. Преплетени и болни стъбла се отстраняват своевременно. “Короната” на растенията трябва да е съразмерна и съобразена с естествената форма.

Циркулацията на въздуха е от особено значение за здравословното състояние. При видoве, които цъфтят, задължително се почистват прецъфтели цветове.

Ако растежът е слаб, резитбата провокира разклоняване. Тя трябва да бъде съпроводена с адекватно подхранване и поливен режим, за да се постигнат добри резултати.

Избягвайте резитби в края на вегетацията и началото на преминаването в покой (непосредствено преди зимата). Рязане в този момент ще стимулира растенията за нов растеж, а младите части ще пострадат от студа. Губи се енергия, което не е желателно преди периода на зимен покой.

Една основна, силна резитба годишно е напълно достатъчна за тези билки. Леки щипкания на връхче или две за целите на някой кулинарен шедьовър също не са проблем. Не е препоръчително обаче да пречите на цъфтежа, защото се нарушава цикала на развитие.

Важна операция за младите растения

Без значение какъв вид е младото растение, както и дали е получено чрез семенно или вегетативно размножаване, се налага да проведете резитба.

Премахването на растежния връх в началните етапи от развитието ще стимулира разклоняване, а и ще предотврати прорастването на едно единствено, но тъничко стъбло.

Не бързайте с тази процедура. Изчакайте да се развият поне три междувъзлия с добре развити листа и чак тогава щипнете връхчето.

Хранителните вещества ще се насочат към страничните пъпки заложени в пазвите на листата, а самото растение съвсем скоро ще порасне здраво, добре гарнирано и облистено.

По материали от balconygardenweb.com, thespruce.com и pinterest.com