Пазарът отговаря с нови решения на търсенето на инвентар, в който се залагат и употребяват технологии за минимизиране броя на почвообработките и оптимизиране на работните дейности

Любомир Коралов

Според оценките на специалистите и експертите през 2020 г. ще продължи да се затвърдява тенденцията за търсене на машини, които да извършват за едно минаване повече от една операция при обработка на почвата. Климатичните промени и по-конкретно засушаването ще продължат да оказат влияние при формиране на инвестиционните планове на фермерите и избора им на техника. Въпреки неблагоприятните условия, според агронаблюдатели, ще се увеличава търсенето на съчетания от култиватори, компактори, дискови брани, плугове, разрохквачи, продълбочители, комбинирани машини и др. Една от причините за този процес е въздействието и прилагането на формулата 3 в 1. Т.е. използване на иновативни инвентари, които едновременно извършват две-три и повече агротехнически операции на полето. Ето защо фирми като българските Раломекс, гр. Завет, Мадара, Шумен, Меркурий, Велико Търново, както и чуждестранните като испанската JIMPA, украйнската Технопол, белгийската Joskin и др. непрекъснато усъвършенстват предлаганата техника с цел адаптиране към променящите се климатични условия и удовлетворяване на нарастващите технически и екоизисквания на земеделските стопани към почвообработващите машини. Целите са две:

икономия на време и финансови средства

реализация на зеления курс, обявен от Брюксел.

Без колебание може да се твърди, че през февруари, в рамките на 29-ото издание на АГРА, се откроиха ясно тенденциите за предлагане на икономични и екологични почвообработващи машини, свързани с извършването на едновременни обработки. Те се проявиха в панаирните експозиции на щандовете както на споменатите, така и на много други фирми, производители и дилъри на агротехника.

В дните на изложението фаворити на публиката бяха актуални за сезона мишини, използвани и при орни, и при безорни технологии. Без да ги подреждаме по важност трябва да се отбележи, че доминираха различни култиватори и компактори в съпровод от многофункционални брани за обикновени полета, стърнища и за слети повърхности.

Култиваторите, ново поколение, които доминираха на щандовете на АГРА са предначначени за плитка, средна и дълбока обработка на почвата и имат висока степен на смесване на растителните остатъци. Те са различни видове: многоредови, за слята повърхност, окопни, навесни и прикачни. При тях конструкторите са предвидили механизми, чрез които  може да се избира дълбочината на работа посредством специалните за целта устройства. С тези машини се постига и висока скорост, и висока производителност. Те гарантират в оптимална степен подготовката на подходящо сеитбено легло.

Друга много важна функция е възможността им да заравняват обработваната повърхност и да постигат отлично смесване, раздробяване и уплътняване на горния почвен слой. При тези щадящи почвата обработки новите култиватори могат да обработват земята на дълбочина до 12, 15, 20, а при някои машини и до 50 см. Освен тяхната моногофункционалност в тях са заложени качества като висока маневреност, прецизно раздробяване на буците и т.н. При предсеитбените обработки те успешно разрохват почвената кора, аерират горния слой. В новите модели са монтирани модули за едновременно внасяне на гранулирани или течни торове. Някои от тях се използват и за окопаване на пролетни култури.

На агропанаира на щанда на Раломекс бе изложена такъв тип универсална машина - Комбинираната почвообработваща машина КПМ-20. Това е иновативна патентована разработка, с която се съчетават ведно комбинирано устройство - плуг (3,4,5 или 6) корпусен за изораване на почвата и буцораздробител. Той работи на активен принцип, който оптимално раздробява изораната почва с минимално разпрашаване и същевременно я уплътнява. Комбинираното устройство от буцораздробител и плуг притежава висока ефективност при всякакви почвено-климатични условия. Машината е подходяща за предсеитбена подготовка на почвата за пролетни и есенни култури, като с нея едновременно могат да се заместят 3 обработки ,едно изораване и две дискования

Подобен по характера си беше навесният разрохквач с пружинен предпазител на работния орган РН-3,0 ППР на същата фирма. Това е актуален продукт, предназначен за късно есенно и ранно пролетно дълбоко разрохкване на почвата. Работните органи са с пружинна защита и работят на принципа "non-stop". При среща на препятствие в почвата работният орган се сгъва и под натиска на пружината след прескачане на препятствието се връща пак в работно положение. Дълбочина на работа - до 50 см. Ползването на разрохквач подобрява проникването на влага и въздух в почвата.

Особено внимание стопаните, които посетиха панаира, обърнаха на оригинали или прототипи на нови машини, които производителите са заложили през тази година в производствените си програми. Това са последните модели дискови брани, произведени на основата на иновативни технологии. На панаира имаше и прикачни, и навесни Х-образни V-образни брани. Други бяха компактни /със и без валяк/, за лавандула, иглени, прецизни, сгъваеми, комбинирани с култиватори, модулни. Всички те осигуряват ,бърза и евтина стърнищна обработка, разрохване на повърхностния слой на почвата, ефективно нарязване и смесване на растителните остатъци, разрушаване на капилярността в горния земен слой, подготовка на сеитбеното легло. Имат устройство за избор на дълбочина и служат за компактиране и подравняване. С тях се получава аериране, натрошават се буци, останали след оран. Постига се добро утъпкване и уплътняване. Използват се за интензивна обработка на слети повърхности и стърнища. Снабдени са с надеждни и здрави работни органи, сигурна пружинна защита.

Техните конструкции позволяват висока скорост на работа на полето, осигуряват висока производителност, икономичност при обработките. В най-новите се използва и съчетание на две обработващи машини: дискова брана и стърнищен култиватор. Заложена е ниска или нулева степен на поддръжка, предвидени са взаимозаменяеми валиращи и подхравняващи елементи. Както споделят фермери професионалисти, с тези машини конструирани на принципа 3 в 1, се пести време и пари, гарантира се високо качество на продукцията и опазване на околната среда. Тук е мястото да се изтъкне все по-често наблюдаващото се явление в сектора на почвообработвашите машини, че при тях ,границата между брана е култиватор ,става все по-тънка и незабележима.

Такава машина е браната на Раломекс, модел БДП-4.6 ПП, със самостоятелни работни органи и с пружинен предпазител за тях. Дискова и прикачна, тя има пружинен предпазител на работния орган и е предназначена за каменисти почви. Работната й ширина е 4,6 м. В нея, както и в другите модели със самостоятелен двоен работен орган с пружинна защита, има няколко иновации:

 пружинен предпазител, който осигурява работата им на принципа NON-STOP

двойка дискове с различен диаметър, които осигуряват възможност на работния орган напълно да раздробява и размесва растителните остатъци

машините имат дълъг експлоатационен живот - над 10 години.

Видяното на АГРА 2020 свидетелства, че днес агропазарът отговаря с нови решения на търсенето на инвентар, в който се залагат и употребяват съвременни технологии за минимизиране броя на почвообработките и оптимизиране на работните дейности. Но за тяхното функциониране е нужна енергията на мощни трактори. Обичайно за тяхната нормална работа при всички видове почви за агрегатирането им е нужна теглителна сила от 150 и нагоре до 500 конски сили. Без да се съобразим с тези изисквания не може да се гарантира добрата подготовка на нивите за пролетната, а след жътва, и за есенната сеитба...