Costa Group се обръща към AI-задвижвана платформа, за да подобри своите решения във фермата

Costa Group, една от най-големите компании за градинарство в Австралия, започна да въвежда система за изкуствен интелект (AI), която да помогне за по-добро разбиране и управление на количеството и качеството на ягодовите култури.

Системата Sensing+, разработена от базираната в Сидни компания The Yield, е проектирана да измерва  14 променливи от типичния селскостопански модел като дъжд, светлина, вятър, температура и влага на почвата в реално време. След това информацията се поема в платформата на Интернет на нещата (IoT) и се комбинира със съществуващи масиви данни, споделени от Costa, преди да се приложи AI, за да се създаде локализирана прогноза за всяка култура от горски плодове.

“Ние буквално описваме системата като математически робот, защото тя ефективно преглежда данни и подбира най-важните набори от функции, създава модели, пуска в производство, измерва точността, захранва обратно и непрекъснато настройва”, каза основателят и управляващ директор на Yield - Рос Харви.

Системата наскоро беше инсталирана в политунелите на осемте ферми за горски плодове на Costa в Нов Южен Уелс, Куинсланд и Тасмания.

“Онези тунели, в които Costa отглежда плодовете си, създават микроклимат, където метеорологичната служба вече не работи. Затова ние създадохме метеорологична служба в тунелите и тя влиза директно в мрежата и в мобилните телефони с цяла гама от възможности за напояване, хранене, засаждане, защита и прибиране на реколтата”, добави Харви.

Докато системата се използва за прогнозиране на добива за лозарството и други зеленчуци като маруля и спанак, Харви обясни, че използването ѝ за прогнозиране добива на плодове е особено жизненоважно. Именно поради уникалния характер на начина, по който те растат в сравнение с други култури.

“Това е голям проблем за производителите на плодове в световен мащаб, защото за разлика от другите култури, плодовете имат много етапи на растеж едновременно”, уточни тя.

“Ако погледнете ягодоплодно растение, то плододава, цъфти, има плодове, които са готови и такива, които са наполовина готови, защото непрекъснато плододава, когато е в сезон. Като имаме предвид, че други култури преминават през линеен етап на растеж, където реколтата е веднъж в края на сезона.”

Costa Group използват данните, доставени чрез Sensing+, за да разберат по-добре добива на ягоди. Освен това той помага в управлението на разходите за труд и логистика, както и цената на плодовете на пазара.

“Бяхме впечатлени от точността, постигната до този момент, в сравнение с настоящия ни ръчен подход”, заяви изпълнителният директор на Costa Group Хари Дебни. “Точното прогнозиране на добива ни позволява да оптимизираме разходите си и да постигнем по-добри цени при договаряне с нашите клиенти. Ние доставяме продукция за всички основни австралийски вериги супермаркети, независими хранителни стоки и редица заинтересовани страни от хранителната индустрия. Също така изнасяме продукция за Азия, Северна Америка и Европа.”

Харви прогнозира, че повече селскостопански предприятия ще се насочат към технологията, за да помогнат за намаляване на риска от управление на техния бизнес.

“Докато се сблъскваме с рисково бъдеще с изменението на климата и по-непредвидими метеорологични събития, виждаме много повече продукция да се движи към начин, който е полузащитен, както Costa”, заключи тя.