За много германски свиневъди имунокастрацията се превръща в реална алтернатива. Досега месопреработвателите не бяха склонни да приемат угоени ваксинирани нерези, съобщава Topagrar.com.
След 10 месеца в Германия окончателно забранява кастрацията на нерезчета без анестезия. Свиневъдите трябва да работят със скъпи упойки (изофлуран) или да ползват услугите на ветеринарен лекар. А това ще бъде трудноизпълнимо за средните и малките свинеферми.
Участниците на този пазар виждат изход в имунокастрацията с Improvac.
Засега този вид ваксинация все още е в пилотен режим – все още малко прасета за угояване в германските свинеферми са ваксинирани с Improvac. Но почти всеки ден има нови свинеферми, които я използват. Причината за нарастващия интерес е не малкото оставащо време, но и проектът за 100 000 нереза с имунокастрация, който четири фермерски асоциации стартираха през есента на 2019 г.
Участниците в проекта получават субсидия в размер на 1 евро за нерезче с имунокастрация от производителя на ваксината Zoetis. Известни германски кланични компании подкрепят проекта и купуват угоените животни. До края на август 2019 г. в Германия са заклани 100 000 такива нереза.
Но въпреки динамичното развитие това е капка в морето, защото годишно в Германия се раждат над 20 млн. нерезчета.