Центърът за изследвания и развитие на CLAAS в Харзевинкел, Германия, проучва перспективите за използване на технологията за 3D печат за проектиране и производство на резервни части и компоненти за селскостопанска техника. Вече са проведени изпитвания по метода на моделиране на пластово отлагане (FDM) на махалото на лоста за трасиращо шаси TERRA TRAC. Със 100% съответствие с оригиналната част по отношение на товароносимостта, резервната част, възпроизведена на 3D принтер, се оказа с шест килограма (27%) по-лека от тази, направена по традиционния метод.

Според експерти производството на отделни машинни части с помощта на цифров макет на 3D принтер няма да замени традиционното производство, а значително ще повиши ефективността на сервизните отдели, както и ще опрости производството на прототипи на оборудване и на отделни части за него. Така че на 3D принтер могат да се възпроизвеждат резервни части за стари, вече недостъпни модели или рядко заявявани части, които не са практични за съхранение в склад, но могат да бъдат бързо отпечатани (в рамките на няколко часа).

В допълнение, технологията за 3D печат значително опростява и ускорява работата на инженерите по дизайн. За производството на значителна част от детайлите и компонентите на селскостопанската техника е необходимо производството на форми - това е скъп и отнемащ време процес. При всякакви промени в дизайна на експерименталната част, според резултатите от тестовете, е необходимо да се създадат напълно нови форми. В случай на 3D принтер, прототип, например, на нова скоростна кутия, се създава като дигитален модел в компютърно-автоматизирана система за рисуване (CAD) и прототипът вече е отпечатан. Ако са необходими промени, се правят корекции в самия CAD, след което коригираният прототип може да бъде отпечатан незабавно.

Тестовата лаборатория CLAAS използва 3D принтери от няколко производителя наведнъж, като използва широка гама от пластмаси, композитни материали и метали като суровини.

Центърът за изследвания и развитие на CLAAS разглежда 3D печата като обещаваща област на технологичното развитие, което може значително да повиши ефективността не само на самата технология, но и на процеса на нейното производство и поддръжка. Изследванията, проведени от инженерите по дизайн в тази област, едновременно спомагат за подобряване на работата на дизайнерите и следпродажбените услуги и допринасят за развитието и разпространението на технологията за 3D печат.