Комбинираните сеялки извършват едновременно няколко операции: предсеитбена обработка, сеитба, торене - три в едно 4 Към това земеделци прибавят и растителна защита

Екип на в. "Български фермер"

Климатичните особености на тази зима, добре известни на стопаните, ще определят и сроковете на пролетната сеитба, както за царевицата и слънчогледа, така и за по-ранни култури като грах, фасул, сорго, цвекло, соя, рапица, цикория и др. Някъде може да се избързва /в Плевенско/, другаде се посочват срокове, като края на март и началото на април за слънчогледа /в Бургаско, Търговищко/ и т.н.

Ако има известно забавяне или разместване на обичайните срокове в сеитбата на пролетните култури, то ще се дължи на дългата суша, за която не се знае дали няма да продължи и след падналите неотдавна валежи от дъжд и сняг. Въпреки това опитните земеделци планират своите агротехнически мероприятия, така че успешно да бъдат преодолени неблагоприятните последици от капризите на времето. Една от основните стъпки е извършване на редовните предсеитбени обработки и торенето. После е подготовката на сеялките, както конвенционални, така и комбинирани за извършване на едновременни дейности и прецизна скоростна сеитба.

Съвременното агромашиностроене предлага многобройни решения за обновяване на техно парковете с машини и агрегати за пролетните дейности. Изборът им се съобразява, разбира се, и с мащабите на обработваните от фермера площи, и с културите, които сее, и с неговата инвестиционна програма, доминирана често от състоянието на агропазара.

Сеялката на зърнопроизводителя, нова или от предните години, навлиза на полето едва след щателна почвообработка. Обикновените пролетни сеялки са пригодени единствено за сеитба. Но това е практика, която все повече се разнообразява, защото към една част от тях някои прикачат заравняващи брани, а други монтират притъпкващи колела, пети или други устройства, полезни за повишаване на ефективността на различните агромероприятия. Работният обхват на пролетните сеялки варира от 4 до 24 реда. Има и по-големи - до 32-редови. По този показател се избира и тракторът, с който ще се агрегатира машината за идващия сезон.

Произвеждат се и сеялки, които могат да сеят и без да са ползвани всички елементи и изисквания за предсеитбена почвообработка. Но те имат различно, по-особено оборудване за семеполагане и покриване на сеитбените полета.

Става дума за комбинираните сеялки, извършващи операции три в едно: предсеитбена обработка, сеитба, торене. А към това някои земеделски производители прибавят и растителна защита. Но все по-често се предпочитат онези, при които едновременно, с едно минаване, се сее и се тори.

В сегашния етап на иновации и навлизаща бурно в земеделието електронизация по полетата започват да доминират сеялките за прецизна и скоростна сеитба. Те имат по-сложна конструкция с хидравлични и електронни устройства. Прибавени са секции или сеещи дискове за точно изсяване и притъпкващи органи. Търси се и се получава резултат при всякакви почвени условия и терени защото днешните прецизни сеялки работят и надеждно, и икономично. Това се отнася както за разстоянието между отделните семена, така и за дълбочината на полагане на семената и формирането на посевното легло.

Тези ефекти се наблюдават и когато скоростта е висока, примерно при 18-20 км/ч. Така професионалното земеделие има възможност да получи търсената максимална ефективност и намаление на разходите чрез внедряване на автоматизирано управление и контрол върху работата на сеещата машина.

Когато при системата за управление се използва и автоматичен секционния контрол при пролетните сеялки намалението на разхода за семена може да достига до 10-15%. Ето защо в последните години на пазара все повече се търсят комбинираните сеялки за прецизна скоростна сеитба. Те имат механична система за дозировка на семената при едни модели или хидравлична дозираща система за посевния материал, при други. Възможни са различни настройки за разстоянието между семената, които се извършват с помощта на редуктора или механично, или чрез електрическо задвижване.

Допълнително сеялките могат да бъдат снабдени със серво устройство за по-точни дози на тора. В тях се използват също и системи за автоматично вкючване на изсяващия агрегат.

Има и електроника за включване и изключване на отделни редове от оператора, когато се сее на нестандартни полета, както и на местата за завиване на машината. Те могат да се свързват чрез електроника и със системата ISOBUS чрез която се осъществява пълен контрол върху машината и се повишава комфортът на управление. Здрава структура, висок разпределител и диск с двойно отваряне осигуряват продуктивност и прецизност с всички видове семена, използвани при различни почвени повърхности.

Тези машини постигат прецизност при всякакви теренни условия. Например, може да се прави механична прецизна сеитба с устройство за калибриране до 24 реда с междуредие 50 см. Механично се задвижват изсяващите апарати. Сгъването или разгъването на рамата, както и разрохвача за следите на трактора се управляват от кабината на оператора с минимални усилия. А теренните колела между изсяващите апарати допринасят за оптимално позициониране на центъра на тежестта.

В света на сеялките новото поколение агрегати са с променливо междуредово разстояние

Те позволяват чрез допълнителни междуредови хидравлични модули да се сеят повече култури с една машина, което е безспорно предимство. Сеещият елемент може да бъде монтиран на променливи междуредови рамки. Това позволява да се поддържа предварително зададената норма и дълбочина на засяване. Възможни са различни настройки за разстоянието между семената, които се извършват с помощта на редуктора, механично или чрез електрическо задвижване.

Пример за такава работа е моделът Темпо на известната шведска компания Vaderstad, с която е поставен световен рекорд при сеитба на царевица, извършена със скорост над 20 км/ч с показатели 502,05 ха за 24 часа. Обхватът на приложение на тези сеялки е много широк. Използват се за различни култури: захарно цвекло, слънчоглед, царевица, соя, рапица. Сеялката може да сее с висока скорост и точност. Постига се значителна ефективност - между 5 и 6 ха на час.

В списъка от различни видове сеялки за пролетни култури място има и механичната сеялка за редови култури, модел UNICORN. Тя е известна със своята доказана адаптивност към различни работни задачи и настройки. С конфигурация от 6 до 24 реда UNICORN лесно се справя с различни работни условия. Тя извършва, например, механична прецизна сеитба на цвекло със съответно калибриране от 6 до 24 реда с междуредие 45-50 см. Има здрава конструкция, висок разпределител и диск с двойно отваряне. Те осигуряват продуктивност и прецизност с много видове семена, използвани при различните типове почви.

Съвременни машини за пролетна сеитба се предлагат с разнообразни марки от редица страни, като едни от водещите са Швеция, Италия, Германия, Франция, Испания, САЩ и др. У нас зърнопроизводители използват сеитбени устройства и агрегати, каквито се внасят на нашия и европейския пазар от брандове като Kverneland, Vaderstad, Mascar, Arbos, Amazone, Maschio Gaspardo, Kinze и др. Различни видове и модели от тях могат да се намерят в наличност при български фирми и филиали на големи производители на агротехника. Някои от тях са NIK, Булагро машини, TITAN MACHINERI, arbos- bulgaria, Рапид КБ, Интерагри, VAREX, Универсал-НВГ, ВУКИ, Tiger Agro и др.