Всяка година във Франция се унищожават около 50 млн. нежелани мъжки пиленца, в света цифрата достига около 7 млрд. Правителството обещава до края на 2021 г. да забрани тази жестока практика, като мярката ще бъде приета в рамките на промените на Закона за защита на животните, обяснява френският земеделски министър Дидие Гийом.
Той заявява, че ще се прилагат нови методи, които ще позволят определяне на пола на ембрионите още в яйцето. Учените работят на този проблем в продължение на много години, но засега не са намерили работещо решение в промишлен мащаб, съобщава Franceinfo.fr. Индустриалното птицевъдство се нуждае от механизирана система за обработка на 50 000 яйца в час с точност на определяне на пола от 98% .
Приемането на този закон ще превърне Франция в първата държава, отказала се от бракуването на мъжки пиленца.
Дидие Гийом съобщи, че от догодина и Германия и Испания също ще въведат етикетиране за хуманно отношение към животните.
Швейцария също ще влезе в сила подобна забрана. Върховният съд на Германия постанови, че жестоката практика може да се запази временно, докато не бъде намерено алтернативно решение.
Масовото смилане на мъжки пилета веднага след излюпването им е обичайна практика в хранителната промишленост. Петлетата се смятат за безполезни от търговска гледна точка. Те растат по-бавно от кокошките и не са подходящи за производство на месо.