Курсът на еврото спрямо румънската лея достигна исторически максимум днес, като за първи път превиши 4,8 леи за едно евро, съобщава сайтът "Зиаре", цитиран от БТА.

Националната банка на Румъния определи днес референтен курс от 4,8026 леи за евро, с 0,40 процента повече от вчерашната стойност. По този начин еврото достигна исторически максимум спрямо леята, отбелязва сайтът.

Американският долар също отчете растеж, като достигна 4,4462 леи, с 0,35 процента повече от вчерашния курс. Това е осми път през последните три седмици, когато доларът достига ново рекордно ниво спрямо леята.

Британската лира поскъпна до 5,7406 леи днес спрямо 5,7074 леи вчера.

Медиафакс отбелязва, че поскъпването на еврото спрямо леята ще доведе до увеличаване на цените на услугите, таксувани в евро, като например телекомуникациите и вноса, включително на месни продукти и сирена.

Временният премиер Лудовик Орбан и министърът на финансите Флорин Къцу заявиха вчера, че "лекото обезценяване на леята е свързано с валутните спадове в региона", включително на полската злота и унгарския форинт, и увериха, че няма причини за безпокойство.