Титлата Master of Wine е най-високото ниво в йерархията на винения бранш.

Университетът по хранителни технологии в  Пловдив има шанс да стане третият университет в света след Калифорнийският университет "Дейвис" в САЩ и Университета в Монпелие, Франция, в който да се развие ключова магистърска програма Master of Wine, свързана с мениджмънта на виното. Това заяви вчера Пау Рока, генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV) на посещението и публична лекция в университета, съобщават от там.

"България е добра платформа за това, защото във вашата страна образованието е на първо място и е свързано с традиции, има академично тяло в областта на технологиите.“, каза още той. 

"Имаме нужда от вас, вие сте нашето бъдеще!" С тези думи той се обърна  към преподаватели и студенти след лекцията, на която присъстваха зам.-областният управител на Пловдив Евелина Апостолова и зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. 

Гостът обясни, че партньорството и разработването на общи образователни програми на различни нива е възможно, благодарение на подписания преди два дни в София меморандум за разбирателство между него и премиера Бойко Борисов. Целта на документа е да се засили сътрудничеството между двете страни в областта на лозарството, винопроизводството, технологиите, маркетинга, да популяризира българските лозаро-винарски традиции, предвижда се още обмен на нови технологии и обучение за професионалисти от сектора.

Бранимир Ботев, президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество за България и Балканите, с чието съдействие се реализира визитата на Пау Рока в България, подчерта пред участниците в срещата, че генералният директор е визионер и че нито един регламент на голяма институция, в това число и на ЕК не се приема, без да е съгласуван с OIV и в това отношение ролята на генералния директор е ключова. Ботев отбеляза, че Master of Wine, е най-високото ниво в йерархията на винения бранш. Подобно на докторската степен символите MW се изписват заедно с името и носят не само признание, но означават още избран житейски път.

Той добави, че този образователен проект е подходящ за целия Балкански регион и дори за цяла Източна Европа. Ако тази магистърска програма се осъществи за първи път извън Франция и САЩ, огромната заслуга ще е на вашия ректор проф. Пламен Моллов и се надявам при откриването да поканите г-н Рока да пререже лентата, заяви Ботев, който е и директор на Европейския институт за стратегии и анализи.