Разпространението на коронавируса нанесе сериозен удар по китайското птицевъдство, тъй като дотогава (заради загубите на поголовието на свине заради АЧС) браншът увеличава местното производство на домашни птици и яйца.
Но епидемията от коронавируса парализира търговията с птичи продукти и вероятно това ще продължи и през второто и третото тримесечие на годината.
Пазарите за живи птици са затворени, транспортът на еднодневни пилета и живи птици е ограничен, кланиците преустановяват дейността си.
Фермерите остават с големи запаси от птици и яйца поради намалялото търсене – ресторантите и заведенията за обществено хранене остават затворени.
Китайското земеделско министерство поръчва на местните власти колкото се може по-бързо да разрешат на производителите на фуражи и на кланиците за птици да възобновят дейността си.
Китай одобри внос на птицевъдна продукция от САЩ, включително на разплодни птици, но контейнерите със замразени пилешки бутчета попадат в логистичен капан, тъй като в Китай няма допълнителни хранилища за месни товари. Затова доставчиците изтеглят продукцията си и я пренасочват към други пазари.