В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна. 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат, а ресурсите на планетата се задъхват за производството на храни, което след това се пропиляват.

Как можем да допринесем за балансираното разпределение на храна, както и да спрем нейното  разхищение, ще обсъдят ученици, заедно с Биоселена, които по-подробно ще обясни как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени и какви са взаимовръзките между развиващите се и развитите страни по отношение на производството и потреблението на храни.

Тяхната среща ще се осъществи с публичен ученически дебат на 25.02 (вторник) от 11 часа в зала 16, Национална финансово-стопанска гимназия, София. 

Проектът „Твоята храна“ („Глобален обучителен подход към разхищението на храна чрез неформално образование“) се изпълнява в шест страни – България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Хърватия, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Целта му е да повиши информираността по темата разхищението на храна; да даде познания за това как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени; да информира за взаимовръзките между развиващите се и развитите страни по отношение на производството и потреблението на храни; и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата. В България проектът се изпълнява от Фондация "Биоселена".