Сериозни предизвикателства и трудности пред биопроизводителите отминаха през изминалата година. Въпреки това, те не могат още да отдъхнат, защото продължават не малко проблеми, които трябва да решават съвместно с агроминистерството и фонд "Земеделие". А повечето от тях са чисто технически неуредици. 

С голям интерес и продължителна дискусия премина форумът на биопроизводителите, който се организира за шеста поредна година по време на международното селскостопанско изложение "Агра". 

Под наслов "Биоземеделието в България: Ще рестартираме ли системата?", конференцията бе открита от зам.-министър Чавдар Маринов, д-р Стоилко Апостолов от "Биоселена" и посланикът на Кралство Нидерландия в България, Беа Тен Тъшер. Но много полезно бе присъствието и на представители от фонд "Земеделие" и оглавяващия новата дирекция за биопроизводството в министерството на земеделието Слави Кралев.

"Считам, че сме направили първите стъпки за рестарт. Всичко зависи от общите ни усилия - държавата, браншовите организации и операторите, както и науката. Знаете биопроизводството е център в бъдещата ОСП.  В сравнение с други държави-членки донякъде сме изпреварили процеса, тъй като взаимно с бранша сме подготвили национална стратегия за биологичното производство до 2027 г., в основата на която ще легне Стратегическият план на страната", каза зам - министър Маринов. 

"Мога да кажа, че биологичното производство е бъдещето. Засега сме малко далеч от други страни членки - Франция, Германия, където фокусът за 2020 г. е около 20- 30% от земеделието да е биологично. У нас нещата са малко по-далечни: в растениевъдството сме на 3-3,2% , в животновъдството около 2,5-2,7%. Въпреки това, аз съм оптимист, че много бързо ще подобрим тези резултати. У нас секторът е малък, но се развива изключително бързо, добави той.

От своя страна МЗХГ е предприело адекватни мерки по отношение контрола и мониторинга на биопроизводителите и мога да гарантирам от името на министерството, че доверието в биопроизводството у нас е възстановено, каза Маринов. 

Освен разбор и оценка на изминалата трудна за българското биопроизводство (за което бяха кръстили събитието "ще рестартираме ли системата), акцент на форума бяха и положителните тенденции в производството. Докато преди 10 г. ни наричаха експериментатори, днес на нас се гледа като на бизнес, изтъкна Веселина Ралчева. Вече се заражда един нов термин в земеделските среди и това е "биобизнес", защото той се доказа като такъв. Биопроизводителите не чакат субсидии, за да стартират и развият своя бизнес, поясни Ралчева. Видяхме го през 2016 г., когато финансова подкрепа липсваше за този бизнес, но въпреки това драстично се увеличиха операторите и биоплощите. 

Сериозни въпроси между стопаните и представителите на фонда и министерството на дискусията бяха новият биорегистър, контролът и мониторингът. Че ще има проблеми, се очакваше, при положение, че за 10 дни само четирима служители трябваше да въведат данните на над 1500 души, коментира пред "Български фермер" Албена Симеонова.

Повече за събитието и съветите на Беа Тен Ташър за партньорство в сектора търсете във  в. "Български фермер" от 2 март.