Дефицитът на средства след Brexit, както и допълнителната "зелена" амбиция на ЕС и неговия фонд за справедлив преход, оказват сериозен натиск върху ЕС да направи повече с по-малко.

Следващата Обща селскостопанска политика (ОСП) може да бъде сериозно съкратена, но не за директните плащания, а за сметка на развитието на селските райони, ако бъдат приети предложения от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, цитирано от arc2020.eu.

Според предложението бюджетът на ОСП за 2021-2027 г. ще бъде 329,3 милиарда евро като 256,7 милиарда евро ще бъдат разпределени за стълб I и 72,5 милиарда евро за стълб 2. Сравнявайки го с предложението на финландското председателство, това представлява съкращаване на втори стълб с 7,5 млрд. евро, но малко увеличение на стълб 1.

Едно е ясно - намаляването на общ бюджет на ОСП е сигурно, но с колко? През декември финландското председателство на Съвета на ЕС даде предложение за намаляване на 49 милиарда евро към бюджета на ОСП на блока за програмата 2021-2027 г.

От Хърватското председателство, което ще трае до юни 2020 г. се очаква да представи предложение за съкращаване на 54 милиарда евро към следващия бюджет на ОСП.

Процесът на преговори стана още по-сложен поради противопоставянето на така наречената „пестелива петица" (Дания, Швеция, Австрия, Холандия и Германия), които отказват да дадат допълнителни пари за попълване на пропастта във финансирането.

Корекцията в полето за преговори на Мишел е по-ниска в сравнение с предложението на финландското председателство, но значителна в сравнение със съществуващия бюджет, с намаление около 12% на сближаването и 14% на ОСП.

Утре, 20 февруари, Шарл Мишел свиква извънредно заседание с лидерите 27-те държави-членки. На него те ще обсъдят и потенциално ще вземат решение каква ще е Многогодишната финансова рамка (МФР) и колко от нея ще бъдат заделени за земеделие и климат за следващите седем години.

В поканата си към държавите-членки той призова лидерите да подходят към предложението в „духа на компромис", за да „избегнат по-нататъшни забавяния".

На последната ОСП беше отпуснат общ бюджет от 408 милиарда евро за периода 2014-2020 г.: 308 милиарда евро за директни плащания и мерки за „екологизиране" по стълб 1; и около 99 милиарда евро, насочени към развитието на селските райони по втория стълб.

Зелена сделка

В допълнение към главоблъсканицата на Brexit, предстои предизвикателството да финансира и изпълни предложената от Европейската комисия „Зелена сделка" от 1 трилион евро, която има за цел да прехвърли Европа към неутрална въглеродна икономика до 2050 г.
Изказвайки се по време на пленарна сесия на Европейския парламент относно МФР в Страсбург миналата седмица, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи предстоящата среща тази седмица като „знаков момент“ за Европа.

Ако не постигнем съгласие относно бюджета в близко бъдеще, няма да можем през следващата година да използваме новите си бюджети и нашите приоритети за финансиране на важни цели, каза още тя като призова представителите на страните-членки да намерят правилния баланс между старите им приоритети и новите "ни" приоритети.

„Аз от своя страна няма да приема резултат, който да не гарантира, че поне 25% от бюджета е отделен за борба с изменението на климата. Очаквам е да се приеме бюджет, който да задели ресурсите, необходими за финансиране на„ справедливия преход“.