Изследване на американски учени разкри молекула в клетките на вредител по овошки, която може да стабилизира най-важните протеинови комплекси в човешкото тяло. Нарушаването на работата им често е свързано с рак и нарушения на нервната система.

Гъбата Fusicoccum amygdali е вредител, който засяга бадемови и прасковени дървета. Въпреки това, изследователи от университета във Флорида са уверени, че тя може да намери полезни приложения в медицината.

Учените откриха, че фузикоцинното съединение, изолирано от гъбата, стабилизира комплексите, образувани от 14-3-3 протеини. Тези молекули се свързват с много други протеини, регулирайки тяхната работа.

По-специално те играят ключова роля в предаването на вътреклетъчни сигнали. В този случай неправилното функциониране на 14-3-3 протеини може да доведе до редица заболявания, включително рак и нарушения на нервната система.

Изчерпателният анализ на сигналните мрежи на 14-3-3 протеини при хора разкри 119 взаимодействия протеин-протеин, които могат да служат като мишена за фузикоцин. Някои от тях не работят правилно при рак. От тези кандидати бяха идентифицирани 14-те най-обещаващи.

Изследователите се надяват, че в бъдеще тяхното откритие ще помогне да научат повече за биологията на раковите клетки, както и да създадат нови противотуморни лекарства.

Един от най-модерните подходи за лечение на рак е използването на генна терапия. Клиничните изпитвания, започнали през 2019 г., потвърдиха, че тази техника наистина работи в дългосрочен план.