През последните няколко седмици огнища на птичи грип са открити в Централна и Източна Европа – в Унгария, Румъния, Чехия и Полша.
Германският федерален институт по здравеопазване на животните „Фридрих Льофлер“ публикува подробен списък за птицевъдите, за да се сведе до минимум рискът от попадане на вируса на птичия грип при домашните птици.Той има за цел да помогне на фермерите да проверят своите концепции за биологична безопасност и да идентифицират пропуските.
Контролен списък за биобезопасност в птицефермите:
- План на птицефермата с чертежи на зоните за биосигурност по етажи, скици, като се вземат предвид наличните съоръжения за биологична сигурност (брави, почистване, дезинфекция и т.н.).
- Ограничен достъп само за служители и необходимия външен персонал (напр. ветеринарен лекар, техник, инспектиращ персонал, екипи за улавяне на птици).
- Редовна подмяна на дезинфектантите във ваните за дезинфекция на обувки на входа.
- Почистване и дезинфекция на защитното облекло веднага след употреба и изхвърляне на дрехите за еднократна употреба веднага след използване.
- Обезопасяване срещу диви птици – чрез безопасен покрив и стени или огради.
- Покриване на откритите водни площи (например езерцето за водоплаващи птици) с мрежа, за да предотвратите навлизането на диви водоплаващи птици.
- Съхраняване на фуражите само на места, които не са достъпни за диви птици.
- Да няма размяна на запаси от фуражи между отделните птичи стада.