Значителен ръст от последните години бележи и птицевъдството в региона

Oт началото на 2014 до 2018 г. броят на отглежданите птици в Кърджалийско бележи ръст от 50%, включително и на производството на яйца. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. Д-р Янко Иванов на среща със земеделски производители в Кърджали, част от информационната кампания по Директни плащания 2020 г., съобщават от пресцентъра на министерството.

Броят на отглежданите кози и пчелни семейства, също нараства в областта за този период съответно с около 12% и 6%.

В Кърджалийска област се отглеждат 6% от поголовието на овце в страната, като през 2018 г. техният брой се увеличава с 2% на годишна база, а добитото овче мляко с 5%.

През 2018 г. близо 10 % от всички говеда в страната се отглеждат в област Кърджали, което нарежда областта на второ място след Пловдивска област. Той подчерта, че през 2018 г. са заявени с 43% повече говеда по схемите за директна подкрепа спрямо 2014 г.

По думите му, селското стопанство е сред основните отрасли в икономиката на областта. „Създадената тук Брутна добавена стойност се увеличава с 3,1% спрямо 2014 г., формирайки около 13% от общата за всички отрасли в района. До момента за настоящия програмен период земеделските производители в областта са получили финансова подкрепа в размер на 362,8 млн. лв., което представлява близо 2,4% от общо предоставения публичен ресурс в земеделието”, отбеляза заместник-министър Иванов.

Той обобщи, че най-значителен дял в обработваемата земя в областта се пада на зеленчуците и трайните насаждения, съответно около 47% и 28% за 2019 г. „За периода 2014 – 2019 г. площите със зеленчуци в областта нарастват над три пъти, а тези с трайни насаждения около два пъти и половина. Съществено се увеличават и площите с маслодайни култури.Отчита се и чувствително увеличение на заявените площи по СЕПП в областта с насажденията от сливи - четири пъти, орехи - над два пъти, череши - с 33% и слънчоглед - с 36%. Заявените площи с пипер са с 3% повече, като представляват над 7% от общите за страната“, допълни още Янко Иванов.

Пред над 180 стопани от областта, експерти на Министерството разясниха и новостите около предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони. По нея за настоящия период в област Кърджали са постъпили около 61 млн. лева по инвестиционните мерки и над 34 млн. по компенсаторните.