Механизираното рязане - две или повече операции в едно минаване
Любомир Коралов
Сигналът бе даден на 1-ви февруари, когато Трифон Зарезан мина с благослов край българските лозя. Започна масовата резитба на лозите. По традиция и хората от с. Червен зарязаха. В кратки срокове ще приключат.
Подобно е положението и в село Коларово и на много други места. Дано само не ги удари тежък студ. Но стои въпросът: дали не е още рано, дали старата дата 14 февруари за това харизматично начало не е по-подходяща? Така или иначе българските лозари вече започнаха резитбата, която има огромно значение за бъдещото поведение на лозовите масиви. А някои с по-големи площи и различни сортове /над двеста-триста дка/ започнаха рязането още през декември и го продължават и сега. Като в Бургаско, например. Повечето използват главно ръчния метод и затова работят по лозята от доста по-рано, защото времето няма да им стигне, а при тях все още има достатъчно работна ръка. Практически резитбата е започнала и в овощните градини, особено в по-мащабните, като в Сливенско, например.
Стопаните, които имат по-големи насаждения от лозя и от овошки са наясно, че не могат да се оправят в нужните срокове без механизирана резитба.
Още повече, че тя може да намали значително зависимостта на производителите на грозде и плодове от недостига на работна ръка
От друга страна машините имат съществен принос за това продукцията да намали чувствително своята себестойност, а производството на грозде и плодове да бъде по-конкурентно.
Тук трябва да отбележим, че действително голямата трудност е чувствителното намаление на броя на работниците, станало вече характерно за аграрната област. Както казва наш именит политолог, днес проблемът не е в безработицата, а в липсата на работна сила. Особено на желаещи, прибавяме ние, да се занимават с полска работа, с лозарство, овощарство и градинарство.
Към това се прибавя силната конкуренция от съседните страни и на световния пазар. Всички, а те са много, обективно действащи фактори правят лозаро-овощарството поминък непривлекателен.
Така неизбежно идва идеята за механизация в лозята, овощните градини, зеленчукопроизводството. Тя става твърде актуална когато се планира и се подготвя ежегодната есенно-зимна резитба.
Механизираното оформяне на корони и рязане на лозови пръчки е незаменимо:
- при извършване на големи обеми работа за кратко време
- за прецизно и продуктивно орязване
- при обработка на дърветата в по-занемарени терени или трудни за ръчна работа.
С днешните машини се постига прецизна контурна резитба. Но дигитализацията и роботизацията в селския труд въвеждат интелигентното, иновативното рязане. Навлизат в действие нови машини. Роботите също настъпват... (За роботизацията на тези дейности четете в следващия брой в рубриката "Възход на технологиите").
Предимствата на машинната резитба не са малко и вече са добре познати на професионалистите:
- прореждане и формиране на короната на овошките и горните "етажи" на лозовите масиви
- по-добър достъп на слънчевата светлина и на въздух до цялото растение и плодовете му
- стимулиране на плододаването, на дружното зреене и опазване на плодовете
- положително въздействие върху развитието на надземните и подземните части на лози и дървета
- по-лесна и икономична растителна защита
- намалява рисковете от заболявания
- намалява количеството на използваните препарати, като хербициди, например
- подмладява по-стари лозови масиви и овощни градини
- дава възможност за преструктуриране на насажденията
- увеличава продуктивността на лози и овошки
- остатъците, също така механизирано, се раздробяват и оползотворяват
- съкращават се разходите
- гарантира се високо качество на продукцията
- намалява се себестойността на получения продукт.
С помощта на машини се изпълняват няколко операции по резитба на лозя и овощни дървета. Без преувеличение може да се каже, че се прилага и действа принципът "с едно минаване - две или три операции". Както вече е популярно: "три в едно". Това кара все повече земеделци от лозаро-овощарската зона на аграрното производство да преоценяват възможностите си и да насочват инвестиции в механизизацията на резитбата.
Машини се използват главно за рязане по контур на дърветата и лозята, ограничаване на растежа на културите както по хоризонталата, както и на височина. В същото време се образува и поддържа работна полоса между редовете. Междуредията се обработват с приспособени за целта инвентари и трактори с ниска мощност и неголеми размери.
Подобни агротехнически мероприятия се практикуват и при лозята, и в овощните градини, предимно при мащаби за получаване на промишлени количества от продукцията. Т.е. получава се споменатия по-горе ефект: с едно минаване се извършва поддръжка, орязване, окопаване, унищожение на плевели и ненужна растителност между редовете. В резултат - съкращаване на разходите.
Всичко това позволява да се запазва и при лозовите, и при овощните насаждения доброто екосъстояние на почвата в междуредовите пространства, да се съхранява влагата и да се намалява количеството на плевелите. При овошките чрез технорезитбата короната постига препоръчваните обеми и структура, регулира се растежът и плододаването.
За постигане на най-добри резултати е добре да се използва комбинацията на ръчната резитба с машинната
Това е валидно предимно за овошките когато се оформя вътрешността на короната. Някои модели машини за контурна резитба имат едностранно разположени режещи апарати и с един ход подрязват една страна на реда, в други се използват двустранно разположени ножове, които с един ход режат по една страна на два съседни реда. Трети са снабдени с надкрачващи режещи механизми, които преминават над реда и режат едновременно двете страни на един ред, най-често при резитба на лозя.
Механизираната работа е по-лесна, бърза и производителна, но понякога нанася повече "рани" на лозовите пръчки или на дървесината. Това може да се коригира, като отначало се използва машинната /контурната/ резитба, а след това се прилага ръчната обработка на лозя и овощни градини. Както това се практикува в Бургаско, Сливенско, от земеделци в община Братя Даскалови и на много други места. Много е важно първата контурна резитба да не закъснява. Това се отразява положително и върху нормалните срокове за ръчното орязване на лозовите и овощните масиви.
Идеи за механизирана резитба стопаните получават от немалко специализирани фирми. Обикновено техните предожения се отнасят до подвижни и преносими машини, обичайно навесни, с изместващо се рамо или отклоняваща се секция за ранна резитба на лозя. Но има, разбира се, и прикачни, и дори вече самоходни устройства с висока производителност, добра работна скорост и на приемлива цена, както и с квалифицирани оператори. Има и по-сложни устройства за машинна резитба като предрезитбени агрегати, интегрирани резитбени агрегати, компресорни системи. Всички те са и по-мощни, и по-продуктивни.
Режещите работни органи са няколко вида: бързовъртящи се ножове (които режат чрез удар), въртящи се нож и контранож (които работят чрез срязване), а също и възвратно-постъпателно движеща се ножова греда (която също действа чрез срязване).
Важен елемент от усъвършенстването им е наличието на устройство за стабилизиране на работните органи което увеличава качеството на работа и трайността на режещите повърхности. Има вариации в броя на въртящите се ножове и на режещите дъски. Модели с двойни остриета са предпочитани в сектора за обработка на средни до големи лозови масиви и овощни градини, тъй като се използва максимално режещия ефект.
Друга характеристика на днешните резитбени машини е електрохидравлична система за бързо изпълнение на всички операции по време на работа. Режещите повърхности могат да се въртят с голям обхват от градуси за извършване на различни резитбени дейности на височина и по контур. Специалистите препоръчват различните модели да се агрегатират с трактори с определена мощност, взависимост от големината на обработваните масиви и от размерите на режещите и култивиращи инвентари.
Съвременни машини за резитба се предлагат с разнообразни марки от редица страни, като едни от водещите са Италия, Франция, Испания, Гърция. У нас лозари и овощари ползват такива устройства за обработка и подръжка, които се внасят на нашия и европейския пазар от брандове като CoupEco, ORIZZONTI, CAMPAGNOLA, Calderoni, Clemens, Sanidas и др. Различни видове и модели могат да се намерят в наличност при великотърновската фирма Меркурий, добричката Дарели, както и при пловдивските СД "Драганови", Tiger Agro и др.
Коментари