Киселото зеле е един от онези продукти, които са особено търсени през зимата. Това е истински склад за полезни свойства, така че няма цена за това ястие на масата за хранене.

"Тъй като зелето ферментира с кисели млечни бактерии, то е богато на млечна киселина. Попадайки в червата, тези бактерии оказват благоприятен ефект върху тяхната микрофлора, прочистват гнилостната среда, премахват дисбиозата. Освен това киселото зеле стимулира храносмилането и дейността на целия стомашно-чревен тракт, той е и добър профилактичен препарат срещу сезонни инфекции и недостиг на витамини. Настоятелно се препоръчва този продукт да бъде включен в ежедневното меню, ако има липса на витамини, той ще подпомогне организма и ще даде сила", казва Анна Мехова, ръководител на отдела за хигиена на храните в регионалния център за хигиена и епидемиология в Витебск, Русия.

Киселото зеле е особено полезно за диабетици, тъй като съдържа малко въглехидрати, захароза и фруктоза, помага за намаляване на кръвната захар. Добре е да го използвате и за предотвратяване на рак на червата. А жените на също ще помогне за поддържане на красотата - витамин РР укрепва ноктите и косата.

Но този продукт може да не е полезен, а дори вреден за хора с гастрит с ниска киселинност (провокира киселини или води до други проблеми със стомаха), страдат от сърдечно-съдови заболявания и са склонни към оток (голямото количество сол, използвано при направата, е нежелателно в диетата им).