Какво е състоянието ѝ в различните райони на страната

Ваня Велинска

Състоянието на посевите в страната е шарено. Това може би е най-често използваният израз през последните години от агроспециалисти, земеделски производители, а и от агрожурналстите, когато събираме мнения и отразяваме картината на полетата.

Затова и този път няма как да не го споменем, защото състоянието на есенните житни култури - пшеница и ечемик, е наистина доста шарено. Различно е не само в отделните райони на страната, но и на два съседни блока в едно и също землище.

За да се стигне към този момент до тези големи различия, причините се коренят в проблемите, които започнаха още през есента. Тоталната суша в почти цялата страна предопредели и забавеното, а също и неравномерно поникване на пшеницата,

В много малко райони, например Бургас, Карнобат, Ямбол и др. растенията поникнаха безпроблемно, благодарение на падналите там локални валежи

На повечето места в Северозападна България поникването стана значително по-късно, месеци след засяването им.

Каква е ориентировъчна картината в страната?

Със сигурност житните култури вече са поникнали навсякъде, но фазите им на развитие са доста различни - от едва няколко листа до напълно братили растения.

Растенията са едва в началните фази на развитие, само с 3-4 листа и все още много слаба коренова система, споделя фермер от района на Плевенско. В сравнение с миналата година, когато поникнаха едва в края на януари - началото на февруари, състоянието им е малко по-добро. Все пак обаче те са много слаби, а тепърва са възможни както снегове, така и отрицателни температури, тъй че е трудно да се правят точни прогнози на този етап.

Всичките ни полета са различни, коментира състоянието на посевите агроном в голямо стопанство в Монтанско. Имаме растения, които са в съвсем начални фази на развитие, както и такива, които се доближават до фаза на братене. Като цяло обаче картината към момента не е никак добра, в сравнение с миналата година по това време, когато посевите ни бяха в сравнително добро състояние, благодарение на валежите, макар и незначителни, които паднаха в нашия район. Тази година обаче сушата е безпрецедентна. Надяваме се на сняг, дъжд, каквато и да е влага. Освен това през януари в нашия район имаше много сериозни температурни амплитуди, които е възможно да доведат до повреди по по-слабите растения. Все още обаче е рано да правим заключения.

Проблемите не са непреодолими

Подобни са разказите на зърнопроизводители от районите на Видин, Враца, Плевен, Русе и почти цяла Северна България.

Да, посевите доста закъсняват в развитието си, споделя председател на земеделска кооперация в Русенско. И ние имаме разлика в състоянието на полетата ни. Предвид проблемите, които през последните години са от климатично естество, е много рано да правим прогнози. И миналият сезон поникването беше трудно, тъй като и тогава, спомняте си, имаше сериозна суша. Впоследствие нещата си дойдоха на място, и годината приключи доста добре.

И при нас картината е подобна, допълва арендатор от района на Бяла. Засега посевите се държат добре макар и не в оптимална фаза на зимуване. От една страна притесненията ни са за евентуални много сериозни застудявания, които биха нанесли повреди по посевите, а от друга - липсата на влага, която да е със стопанско значение. Още повече, че сушата спъва и торенето, което предстои да направим. Разбира се, все още е рано, но все пак е важна агротехническа дейност.

Да, проблемът с гладуващите посеви се очертава доста сериозен за много от посевите в страната. Масово жълтеят както по-млади растения, така и посеви, които са доста напреднали в развитието си. А обяснението за това е много просто.

По мои наблюдения много стопани не направиха необходимото внасяне на торове през есента, разяснява специалист по торене. Една от причините бе сушата и опасенията, че не се знае как ще протече поникването и развитието на растенията. А това е грешка, която ясно пролича сега, а на места и по-рано.

Макар и минимална влагата провокира покълването и развитието на растенията, дори и забавено. В същото време липсата на храна се отразява на посевите, особено в по-топлите райони, където не е изключена и тиха вегетация, поради високите дневни температури.

Разбира се, недостигът на храна ще бъде коригиран съвсем скоро предвид предстоящото торене на посевите. И все пак това е пропуск, който фермерите не бива да допускат, защото той по един или друг начин, се отразява на цялостното развитие на културите.

Сериозно жълтеене се вижда на много от полетата в южната част на страната, а също не места в районите на Стара Загора, Сливен, Бургас. Както казахме наблюдава се както на по-млади растения, така и на вече братили посеви, които са напреднали в развитието си.

Препоръката на специалистите е да се следи състоянието на тези полета, както и предвид времето и при необходимост да се извърши едно подпомагащо торене с листни торове, което да предшества основното подхранване с азотен тор, което ще се направи малко по-късно.

Не само на пръв поглед състоянието на есенниците в южната част на страната е малко по-добро. Там повечето от посевите са доста по-напред в развитието си има и братили. Все пак и тук фермери и специалисти се въздържат от прогнози.

Тепърва ще следим обстановката на полетата, защото на този етап няма сигурни дългосрочни прогнози, които да ни подскажат какво ще е времето занапред.

И все пак, не може да се каже, че състоянието на посевите е много критично. Да, има проблеми, част от които със сигурност могат да се решат, като осигуряването на храна за гладуващите растения. Други, като липсата на продуктивна влага, не зависи от производителите. Но, надеждата е, че не може да не завали, преваля малко миналата седмица.

А и да не подценяваме пшеницата. Нищо още не е решено.

Миналата година положението към момента беше направо отчайващо, коментира земеделски производител от района на Червен бряг. Първоначално нямаше влага, растенията поникнаха буквално през зимата. Всички отписваха пшеницата не само в района, а като цяло. И какво се получи накрая. Доста добри добиви, в моето стопанство - около 900 кг/дка, а и други колеги постигнаха повече от прилични резултати. Така че се оказа, че мрачните прогнози не се сбъднаха. Да се надяваме скоро да има промяна в обстановката и това да се види на полетата.

През миналата седмица паднаха минимални валежи, през тази - се прогнозират високи температури, които със сигурно ще провокират вегетацията на житните култури, а после се очаква пак студ. Така че в близките дни се очертава съвсем нова картина на полетата.

Посев в Северозападна България
Посев в Северозападна България
Мосово посевите в страната жълтеят
Мосово посевите в страната жълтеят
Посев в района на Южна България в добра фаза на развитие
Посев в района на Южна България в добра фаза на развитие
Друг посев в Южна България, където растенията са в начална фаза на развитие
Друг посев в Южна България, където растенията са в начална фаза на развитие