Много от стресовете при пчелите могат да бъдат смекчени с помощта на подходящи практики и техники, напомнят специалистите.

Какво зависи от пчеларите? Те трябва да разположат кпчелните семейства на подходящи места, които позволяват лесен и безопасен достъп до подходящи места за паша за пчелите. Пчелините не бива да са в близост до райони, където се прилагат пестициди (пчелите могат да събират нектар до 5 км от пчелина).

Пчеларите могат да осигуряват допълнително хранене под формата на захарен разтвор или протеинови питки по време на периоди с нисък поток на нектар. Пчеларите могат да наблюдават за вредители, като акари и микроспоридия Nosema, и да използват химически или нехимични методи за контрол на тях, ако е необходимо.

Пак пчеларите са тези, които могат да сведат до минимум излагането на патогени, като вируси и бактерии, като систематично заменят използвания гребен за разплод с пресен гребен.

Използването на генетични запаси от пчели, които са по-устойчиви на вредители и патогени, също е отличен начин за намаляване на усложненията от различните видове стрес за семейството.

И накрая, да се купуват майки от лицензирани търговци или пчеларят да си отглеждат пчелни майки, за подобри производителността и здравето на пчелнте семейстгва..