Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

В края на януари и през февруари, след преминаване на големите зимни студове, настъпва най-благоприятният период за провеждане на зимните резитби при овощните култури. Най-напред резитбите се извършват при студоустойчивите овощни видове (ябълка, круша, слива) и започват от по-старите плододаващи дървета. При раноцъфтящите овошки (бадем, кайсия, праскова, череша) те трябва да приключат до края на февруари, преди възобновяване на вегетацията.

Чрез зимните резитби се регулират растежните и репродуктивните процеси на овощните култури, запасите от асимилати се разпределят между по-малък брой растежни точки, което стимулира развитието на леторастите. При плододаващите овощни култури най-често провежданите зимни резитбени операции са прореждане (просветляване) на короната и съкращаване.

С просветляващите резитби

се премахват цели клони и клонки. При премахване на скелетни клони се прави отрез непосредствено до пръстена, който се образува от надебелената кора в основата на клоните. При провеждане на тази операция не е желателно да се оставят чепове. Те затрудняват зарастването на раните.

Резитбените операции трябва да се извършват с остри инструменти. Съкращаването на едногодишните клонки (леторасти) се извършва над пъпка (2-3мм над върха на пъпката), под ъгъл 45о. За ускоряване зарастването на по-големите отрези (над 2,5см при костилковите и 3см при семковите) и ограничаване риска от евентуални зарази с патогени, се препоръчва непосредствено след резитбата отрезите да се обработят с овощарска замазка.

Успоредно с резитбите за просветляване и съкращаване при плододаващите овошки се извършват и

фитосанитарни резитби

- унищожават се закържавелите, изсъхнали, нападнати от болести клони и леторасти. При провеждане на фитосанитарни резитби отрезите трябва да са на разстояние 30-40cм от мястото на повредата, а инструментите след всеки отрез – да се дезинфекцират с 10% разтвор на белина, спирт за горене или формалин. При частични повреди от болестта огнен пригор се препоръчва дълбока резитба – 50-70см под мястото на повредата. При висока степен на повреда от болестта нападнатите дървета трябва да се изкореняват и изгарят.

През периода на покой при застаряващите дървета се провеждат и

подмладяващи резитби

При тях се извършва силно съкращаване на скелетните клони и разклоненията, с цел да се стимулира образуване на нова, плододаваща, дървесина от долните и средни части на клоните.
След приключване на зимните резитби е необходимо да се извърши и зимно пръскането на овошките с 2 % бордолезов разтвор. С това третиране се унищожават зимуващите форми на редица патогени (къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, мехурки по сливата, гъбна сачмянка и др.). Пръскането трябва се провежда в тихо време, с положителни дневни температури (над 5-6?С).