Продукти: 700-800 г брашно, мая - 1 кубче прясна или 2 пакетчета суха, 450 мл топла вода, 1 ч. лъж. захар, 1 суп. л. сол - 1 с.л.
Приготвяне: В топлата вода разтворете маята, заедно със захарта и малко брашно. Оставете я на топло да "шупне".
В отделен съд пресейте останалото брашно, заедно със солта. Направете в средата кладенче и там постепенно изсипете шупналата мая. Замесете меко еластично тесто, което се оставя в набрашнена купа, за да втаса.
Когато тестото почти удвои обема си, се премесва, оформя се като топка и се поставя в намазнена и набрашнена тава, в която ще печете. Там то трябва да втаса още веднъж.
След като тестото отново удвои обема си, непосредствено преди да го сложите да се пече, с помощта на остър нож се правят няколко разреза. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 50 минути. На дъното на фурната поставете съд с гореща вода.
Ако не харесвате хрупкавата коричка, която се получава, може преди да да сложите питката да се пече, да я намажете отгоре с малко кисело мляко.
Коментари