В хранилката им - само висококачествено сено

През зимата козите трябва да се хранят с разнообразни, но добре балансирани дажби.

Сеното е основен фураж за козите през зимата но само то не е достатъчно, за да се задоволят всички потребности на животните, затова към него се добавят други компоненти.

Стопаните не трябва да забравят, че сеното трябва да е висококачествено и да имат достатъчно запаси за зимата. Особено важна е влажността на сеното - тя трябва да е около 15%.

Козите предпочитат сено от различни треви, от житни и бобови култури. По-високата влажност е пагубна на фуража.

По-влажното сено се поразява от плесени, а при понижена влажност се губи голяма част от хранителните вещества.

Минималното количество изхранавано сено на ден на коза е 0,5 кг, но при разпределението на фуража трябва да се отчита състоянието на животното.

Например на бременните и лактиращите кози кози трябва да се изхранват около 2-3 кг сено дневно, а през последния месец от бременността дажбата на козата трябва да е ограничена заради физиологичните промени в организма й.

Имайки предвид това, стопаните трябва да се запасят за зимата с не по-малко от 400 кг сено за коза.

И нещо друго, което отличава козите от овцете и кравите, е, че козите се развиват добре и дават мляко при изхранване на слама

Дневната норма слама за коза е не повече от 2 кг на ден. Тя не е толкова хранителна, колкото сеното, така че преди изхранването й тя се нуждае от предварителна подготовка: да се нареже - дължина 2-3 см; да се сложи в съд, да се залее със солен разтвор и да се остави да престои.

Може да давате на коза до 2 кг слама дневно
Може да давате на коза до 2 кг слама дневно